Сблъсъците в Бурунди са заради неразрешени проблеми между основните етноси

Сблъсъците в Бурунди са заради неразрешени проблеми между основните етноси
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Напрежението в Бурунди се дължи на борби в армията и неспособността на управляващите да поделят властта между двете основни етноси в страната, се казва в анализ на Би Би Си.

Военните в Бурунди обявиха свалянето на президента Пиер Нкурунзиза. Военният преврат бе предшестван от бурни протести след като президентът обяви намерението си да се кандидатира за трети мандат. Те продължиха няколко седмици, най-вече в столицата Бужумбура.

В чии ръце ще силата в Бурунди все още не е ясно. Президентът Пиер Нкурунзиза, който по неофициални данни е в Танзания обяви, че превратът не е успял.

Президентът Нкурунзиза, който се радва на широка подкрепа в селските райони, по време на преврата беше извън страната - взе участие в срещата на държавните глави от региона в Танзания. След превземането от бунтовници в летището в Бужумбура, той не може да се върне в родината си.

Демонстрантите заявиха, че бившият бунтовнически лидер, който е на власт в Бурунди продължение на почти 10 години, няма право да участва в нови избори.

Те протестираха и срещу решението на Конституционния съд на Бурунди, който постанови, че тъй като президентът е назначен през 2005 г. от Народното събрание, а не от народа, той може да се кандидатира за трети мандат.

Някои генерали от армията са съгласни, че това решение е в противоречие със споразумението, което сложи край на кървавата гражданска война, която продължи 12 години.

В момента не е ясно кой управлява страната. Заявление за отстраняване от власт на Пиер Нкурунзиза прочете по радиото ген. Годфрид Нийомбаре, който се счита за съюзник на президента. През февруари той бе освободен от поста си като ръководител на разузнаването.

Ген. Годфрид Нийомбаре обяви създаването на управляващата комисия на страната, която е съставена от петима генерали. След съобщението по улиците на Бужумбура излязоха хиляди ликуващи хори. Армията контролира военния гарнизон в столицата Буджумбура и води преговори с общественици и религиозни лидери за формиране на преходно правителство. Но президентският дворец остана под контрола на лоялни към Нкурунзиза военни.

Според споразуменията за мир в 2000 г., позициите в армията трябва да бъдат разделени поравно между представители на племената тутси, които традиционно са заемали офицерски длъжности, и хуту, които съставляват по-голямата част в Бурунди. Това означава, че, за разлика от полицията, които взеха активно участие в потушаването на последните протести, армията остава неутрална.

Въпреки това, в самата армия има вътрешни борби - бивши бунтовници хуту, верни на управляващата партия и членове на офицерския корпус, състоящ се главно от тутси, подкрепят опозицията.

Бурунди е една отнай-бедните страни в света. За разлика от съседна Руанда, която постепенно укрепва националното си единство, мерките за помиряване на различните етноси се оказаха неефективни.

През последните няколко седмици, най-малко 40 000 души са избягали в съседни държави в страх от връщане към гражданска война, при който загинаха около 300 хиляди души.

Съседи на Бурунди и някои западни страни правят отчаяни опити за намиране на мирно решение на кризата и да спрат разрастване на конфликта в съседните Руанда, Танзания и Демократична република Конго.

#Бурунди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино