Ожесточени боеве в Бурунди след военния преврат

Ожесточени боеве в Бурунди след военния преврат
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ожесточени боеве се водят в Бурунди след извършения военен преврат. Засега все още не е ясен изходът, но съперничещи си групи войници се борят за контрола над столицата Бужумбура. По-рано президентът на Бурунди Пиен Нкурунзиза е бил свален от бившия шеф на бурундийското разузнаване ген. Годфрид Нийомбаре.

Сраженията с тежки картечници и гранатомети се водят около сградите на националната телевизия и радио, контролирани от привърженици на президента.

Президентският дворец е останал под контрола на лоялни към Нкурунзиза военни. Военните, лоялни на Нийомбаре, обаче са затворили всички гранични пунктове и столичното летище. Президент Нкурунзиза, който е на посещение в Танзания, обяви, че се връща, за да "накаже бунтовниците".

В момента държавният глава се намира в танзанийския град Дар ес Салаам, след като самолетът му не успя да кацне на затвореното летище в бурундийската столица. В съобщение на уебсайта на президентството Нкурунзиза призова за спокойствие в страната.

Президентът на Танзания Джакая Кикуете осъди ставащото в Бурунди:

"Превратът не решава проблемите на Бурунди, не приемаме този преврат, осъждаме го възможно най-категорично и призоваваме за възстановяване на конституционния ред в страната", заяви той.

В сблъсъците в Бужумбура и други бурундийски градове загинаха най-малко 20 души, а 50 000 избягаха от страната.

Безредиците в Бурунди избухнаха, след като Нкурунзиза обяви, че ще се кандидатира за трети мандат, което в разрез с конституцията на страната. Контролираният от президента Върховен съд обаче постанови, че първият му мандат (2005-2010) не се брои, защото тогава Нкурунзиза "не бил избран от народа, а от парламента".

#президент #военен преврат #Бурунди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници