Рекордно голяма глоба за БТК заради злоупотреба с господстващо положение

Рекордно голяма глоба за БТК заради злоупотреба с господстващо положение
A A+ A++ A

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи рекордно голяма имуществена санкция от 3,746 милиона лева на "Българска телекомуникационна компания" ЕАД (БТК).

В решението на КЗК е записано, че производството е образувано на основание решение на Върховния административен съд, с което казусът е върнат на КЗК за ново разглеждане и произнасяне в съответствие с дадените указания по тълкуването и прилагането на закона.

Предмет на разследване е твърдяно от "Източна телекомуникационна компания" АД (ИТК) едностранно и неправомерно прекратяване на Договора за взаимно свързване на обществени електронни съобщителни мрежи от страна на БТК.

Комисията установи, че БТК е извършила злоупотреба с господстващо положение, състояща се в

косвено налагане на извъндоговорни нелоялни търговски условия

в отношенията между страните, което води до тяхното преустановяване и възпрепятства осъществяването на конкурентна стопанска дейност, и прилагане на различни условия за едни и същ вид договори по отношение на определени партньори, при което те се поставят в неравностойно положение като конкуренти, с които се предотвратява, ограничава и нарушава конкуренцията и се засягат интересите на потребителите по смисъла на чл. 21, т. 1 и 3, ЗЗК.

Анализът на договорните клаузи показва, че въпреки формалната равнопоставеност договорът е едностранно прекратен от БТК на основания, които към момента на прекратяването са спорни между страните.

Поведението на БТК е продиктувано от пазарната мощ на дружеството

която му позволява да наложи нелоялни и неравнопоставени условия извън формалните отношения, предвидени в договора между страните.

КЗК установява, че процесното поведение на БТК има и дискриминационен характер, доколкото БТК е следвала различно поведение при сходни предходни случаи на констатиран нерегламентиран трафик.

Освен това, БТК е прекратила договорните си отношения с ИТК независимо от усилията на молителя да прекрати повикванията от посочените номера, а като изискване за подновяване на взаимната свързаност БТК предлага договорна клауза, която цели единствено да измени договорните отношения с ИТК. Това, също така, поставя ИТК в неравностойно положение спрямо конкурентите му.

#КЗК #БТК #Комисията за защита на конкуренцията #Българска телекомуникационна компания #глоба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници