КЗК се оправда за спирането на по-евтини храни: Защитаваме конкуренцията, не високите цени

КЗК се оправда за спирането на по-евтини храни:  Защитаваме конкуренцията, не високите цени

Pixabay

A A+ A++ A

Комисията за защита на конкуренцията излезе с обяснение след отрицателното си становище за инициативата "Достъпно за вас" на Министерство на икономиката и индустрията.

В позицията от КЗК изразяват сериозното си притеснение от направените медийни изявления в разгара на предизборната кампания преди местните избори, че изпълнявайки своите правомощия, защитава високите цени на хранителните продукти.

"Тази популистка реторика от страна на различни публични фигури създава погрешно впечатление в обществото за работата на КЗК, като се спекулира, че Комисията действа под натиск. Всички тези твърдения са не само безпочвени, но и трябва да бъдат прекратени и да се обърне внимание на важните разяснения, които Комисията направи на правилата на конкуренцията и на тяхното спазване", посочват от КЗК.

В тази връзка КЗК ще инициира срещи на експертно ниво с представители на Министерство на икономиката и индустрията, за да бъде намерено решение във връзка със завишените цени на основните хранителни стоки.

Ето и цялата позиция на Комисията за защита на конкуренцията:


Във връзка с продължаващите критики в медийното пространство по отношение на становище на КЗК относно инициативата на Министерство на икономиката и индустрията „Достъпно за Вас“ в партньорство с бизнеса, Комисията държи да обърне внимание на няколко обстоятелства.

В изпълнение на своята основна задача, а именно – да осигури защита и условия за разширяване на конкуренцията и на свободната стопанска инициатива, КЗК направи подробно разяснение за възможни негативни ефекти, до които може да доведе подобна кампания, която е насочена към подпомагане на най-уязвимите като доходи групи от населението, но в рамките на която може да бъде ограничена ценовата конкуренция между пазарните участници или да бъдат приложени нелоялни търговски практики.

Макар КЗК да изпълни в случая стриктно своята функция в защита на конкуренцията, това погрешно беше възприето като наложена външна политическа реакция. Комисията изразява сериозното си притеснение от направените медийни изявления в разгара на предизборната кампания преди местните избори, че изпълнявайки своите правомощия, защитава високите цени на хранителните продукти. Тази популистка реторика от страна на различни публични фигури създава погрешно впечатление в обществото за работата на КЗК, като се спекулира, че Комисията действа под натиск. Всички тези твърдения са не само безпочвени, но и трябва да бъдат прекратени и да се обърне внимание на важните разяснения, които Комисията направи на правилата на конкуренцията и на тяхното спазване.

Наблюдението на пазарите за търговия с хранителни продукти е един от основните приоритети в работата на КЗК през последните години предвид социалната значимост на този сектор. За КЗК е мисия пазарите да функционират при нормални условия и да не се наблюдават необосновано високи цени на базовите хранителни стоки. Освен производствата, които са образувани с предмет неоснователно завишение на цените при яйца, сирене, кашкавал и други продукти, Комисията е в сътрудничество с Министерство на икономиката и индустрията във връзка с инициативата да бъдат намерени подходящи инструменти, чрез които да се осигури ефективно подпомагане на българските граждани с най-ниски доходи.

В тази връзка КЗК ще инициира срещи на експертно ниво с представители на Министерство на икономиката и индустрията, за да бъде намерено решение във връзка със завишените цени на основните хранителни стоки.



#КЗК #храни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници