Лондон против плана на Юнкер за разпределяне на бежанците

Лондон против плана на Юнкер за разпределяне на бежанците
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лондон заплаши да блокира новия план на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за налагане на квоти с цел солидарно разпределение на имигрантите в страните членки на съюза. Великобритания е на мнение, че имигрантите, които се опитват да преминат Средиземно море, трябва да бъдат връщани отново, съобщава „Франс прес".

Припомняме, че планът с квотите трябва да бъде представен от Европейската комисия. Той включва задължително разпределение на имигрантите в 28-те страни на ЕС на квотен принцип и използване на европейски въоръжени сили срещу трафикантите на бежанци в либийски води.

Британският вътрешен министър Тереза Мей изтъкна, че Лондон няма да вземе участие в схемата с квотите, тъй като тя само ще насърчи повече имигранти да предприемат опасното и рисковано за техния живот пътуване през Средиземно море. "Не съм съгласна с позицията на шефа на външната политика на ЕС Федерика Могерини, че не трябва да се връщат имигранти против волята им", пише Мей в статия за вестник „Таймс".

"Не можем да участваме в нещо, което насърчава повече хора да предприемат тези опасни пътувания или което улеснява престъпниците, отговорни за тяхната трагична съдба. Затова Великобритания няма да участва в задължителната система по разпределение на имигрантите", допълва тя.

Според законите на ЕС Великобритания, Ирландия и Дания имат възможност да не участват в някои програми на съюза, което според източници в ЕС може да блокира плана.

#Лондон #мигранти #Средиземно море #Великобритания #ЕС #Федерика Могерини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници