Нов рекорд на "Кристис": $179.4 млн. за платно на Пикасо

Нов рекорд на "Кристис": $179.4 млн. за платно на Пикасо
A A+ A++ A

Платното на Пабло Пикасо "Алжирски жени" от 1955 година, изобразяващо колоритна сцена в харем, удари рекорд с продажба за 179,4 млн. долара на търг, организиран от аукционната къща "Кристис" в Ню Йорк.

Това е най-високата цена, давана за предмет на изкуството, предлаган на аукционната къща, отчитат агенциите. В сумата, достигната чрез телефонно наддаване, влиза и 12-процентния комисион на "Кристис".

Предишната най-скъпо продадена картина бе триптихът на Франсис Бейкън "Три скици на Люсиен Фройд", за който броиха  142,4 млн. долара през ноември 2013 г.

На търга в Ню Йорк бе отбелязан и друг рекорд - за най-скъпа статуя, продавана въобще на търг. Това е статуята на Алберто Джакомети "Сочещ човек".

За бронзовата статуя, дело на швейцарския скулптор, бяха платени 141,28 млн. долара след оспорвано наддаване. Статуята е висока 1,77 м. и бе първоначално оценена на 130 млн. долара. Тя би световния рекорд за най-скъпа скулптура, който също бе на произведение на Джакомети - "Крачещ човек I", която бе продадена за 103,93 млн. долара в аукционната къща "Сотбис" в Лондон.

Картината на Пикасо е една от последните му големи творби, които все още частно притежание. Художникът е направил няколко различни версии, преди да се спре на платното 1,2 на 1,5 м. Темата е по друго известно произведение от 1834 г. - "Жените от Алжир в апартамент" от Йожен Дьолакроа.

 

#Пабло Пикасо #рекорд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници