"Морган Стенли": България е в най-голям риск, ако Гърция напусне еврозоната

"Морган Стенли": България е в най-голям риск, ако Гърция напусне еврозоната
A A+ A++ A

България ще загуби повече от Румъния и Сърбия в случай, че гръцката икономика се срине, сочи анализ на "Морган Стенли".

"Гръцките банки имат значителен пазарен дял в България, Румъния и Сърбия, но най-големият дял на чуждестранните вземания е в България", казва се в публикувания в понеделник доклад. "Въпреки че преките икономически последствия от Grexit изглеждат поносими, смятаме, че при банките има най-голяма вероятност за тежки последици в съседните държави".

Гръцките банки провеждат средно 14% от дейността в Югоизточна Европа. Имат пазарен дял от около 25%, а дейността им се финансира с депозити на стойност около 15 милиарда евро, сочат данните на "Морган Стенли". Те държат 33% от чуждестранните вземания в България, 18% в Румъния и 23% в Сърбия.

"Виждаме вероятност за голям отлив на депозити, което е и основният механизъм, който ще генерира риск", казва се в анализа. "В случай на липса на ликвидност, гръцките дъщерни фирми в България, Румъния и Сърбия най-вероятно ще се нуждаят от намесата на властите на тези страни".

България е най-изложена на последствията от събитията в Гърция, понеже 7% от износа й, или 3.8% от БВП са насочени към южния си съсед. Според доклада за Сърбия и Румъния това са съответно 1.4% и 1.1% от износа и 0.4% и 1.1% от БВП.

"Рязко изтегляне на депозитите от гръцките банки в региона ще има значително негативно влияние върху бюджетния дефицит и дълга на страните в региона", отбелязва "Морган Стенли" и добавя, че България планира да свие дефицита си до 3% от БВП през 2015 г. в сравнение с 3.7% през 2014 г. "Банките в Румъния и Сърбия са по-малко изложени на краткосрочните рискове, а България изглежда по-уязвима", казва се в доклада.

"Морган Стенли" напомня, че България е най-бедната държава в ЕС според измерването чрез БВП, а и изразходва 4 милиарда лева, за да изплати депозитите в Корпоративна търговска банка, която се срина миналата година.

"Гръцките банки в България са регистрирани по българското законодателство, не виждам риск за българската банкова система", коментира управляващият партньор на "Мейн Кепитъл" Илиян Скарлатов, цитиран от гръцкия вестник "Катимерини". "Всички гръцки банки в България са потенциални обекти на поглъщания. Ако Гърция напусне еврозоната, най-вероятно собствеността на повечето гръцки банки в страната ще се промени".

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници