Стив Ханке: България не трябва да влиза в еврозоната, това ще е катастрофа за страната

Стив Ханке: България не трябва да влиза в еврозоната, това ще е катастрофа за страната
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България не трябва да влиза в еврозоната, това ще е катастрофа за страната, заяви на пресконференция днес професорът по приложна икономика Стив Ханке.

По думите му валутният борд ни дава само предимства, без недостатъци, а влизането в еврозоната ще наруши финансовата ни дисциплина и ще е пагубно за странат, предава репортер на "Новините".

Неформално, вие вече сте в еврозоната

ще бъде много глупаво, ако влезете в еврозоната и завършите като Гърция с тотална липса на фискална дисциплина, защото манталитетът в България не е същият като в Гърция, но все пак това са Балканите, коментира Ханке, цитиран от сайта на БТА.

Защо сега Гърция е в беда - защото тя е в еврозоната, знае, че може да разчита на финансиране и достигна до огромен дефицит и дълг, обобщи той.

Ханке заяви, че

гръцката икономика ще продължи да върви надолу

и дори ще е по-лошо от прогнозите, които се правят. Финансирането на гръцката икономика рязко се сви, откакто бе избрано новото правителство, а големите търговски банки са пред банкрут, така че ситуацията в Гърция е много лоша, добави той.

"За еврозоната ще е много по-добре, ако Гърция излезе от нея, категоричен е професорът. Ефектът от тези процеси върху България ще бъде минимализиран заради валутния борд в страната ни. Фискалната дисциплина в България е добра, и с изключение на една гнила ябълка в кошницата, каквато се оказа КТБ, останалите банки са силни и системата е стабилна".

Той обаче подчерта, че

БНБ е допуснала груба грешка

като е позволила това да се случи. Според Ханке Централната банка би трябвало да публикува всеки месец финансовите отчети на банките, за да има  по-голяма прозрачност какво се случва в банковата ни система.

Аз мога да анализирам гръцките банки и го правя, но не мога да направя твърдение за състоянието на българските банки, защото липсва информация, каза проф. Ханке.

Той отбеляза, че това, което прави страната ни уникална в пазарно отношение, е именно валутният борд - фискалната дисциплина. Влизането в еврозоната няма да доведе повече инвеститори в страната ви, категоричен е Ханке.

#Стив Ханке #валутен борд #валутния борд #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници