ЕК разследва България заради газова директива, но не е започнала дело

ЕК разследва България заради газова директива, но не е започнала дело
Ако все пак се стигне до дело, процесът ще продължи години, преди да се реши дали да има санкции, успокои министърът на икономиката Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия ще търси наказателна отговорност от България заради неизпълнение на газови разпоредби, обяви министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Въпреки че наказателната процедура е започнала, към момента няма заведено дело срещу България и поне в рамките на следващите един-два месеца страната няма да плаща глоби за това, обясни Делян Добрев, цитиран от „Дневник“.

Информацията за възможни финансови рестрикции заради нарушение на газова директива оповести председателят на сдружението „България на гражданите“ Меглена Кунева.

Пречките за изпълнение на европейските директиви са били някои конфиденциални клаузи в транзитните договори.

В края на миналата година „Газпром“ е дал разрешение за разкриване на информацията и още в началото на тази година документите са предадени на Европейската комисия.

Делян Добрев заяви, че вече е започнало обсъждането на клаузите, които възпрепятстват държавата и как трябва да бъдат променени.

Той изрази увереност, че България ще коригира неизпълненото по изискванията на Европейската комисия в срок.

„Ако все пак се стигне до дело, процесът ще продължи години, преди да се реши дали да има санкции“, успокои министърът на икономиката.

Делян Добрев не пожела да даде прогноза кога и с колко би могла да падне цената на тока и парното за крайния потребител, след като стана ясно, че е договорен по-евтин газ от Русия.

„Не министърът взема това решение, а Държавната комисия по енергийно и водно регулиране“, каза той.

Около седмица преди договореното поевтиняване на синьото гориво изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов заяви, че дори и да се стигне до намаляване на цената на газа, крайният потребител няма да я усети. Понижението можело да се отрази едва на следващото ценообразуване.

#Димитър Гогов #„Булгаргаз“ #ДКЕВР #ток #синьо гориво #газ #„Газпром“ #Меглена Кунева #„България на гражданите“ #енергетиката и туризма #министърът на икономиката #ЕК #Европейска комисия #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници