"Турски поток" ще е по-скъп от "Южен поток", увери енергийният министър

"Турски поток" ще е по-скъп от "Южен поток", увери енергийният министър
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Енергийният министър Теменужка Петкова е убедена, че проектът "Турски поток" трябва да мине през страна-членка на ЕС и ще бъде по-скъп от "Южен поток". "Едва ли има своята икономическа обоснованост", категорична бе тя в сутрешния блок на БНТ в понеделник и добави, че не знаят кога ще получат отговор от руска страна за бъдещето на "Южен поток".

"Рано да се говори, че за "Южен поток" всичко е прекратено. От руската страна не сме получили официално информация каква е тяхната визия за развитието на този проект", каза още Петкова. Тя увери, че дружеството продължава да функционира, защото "на практика ние нямаме официален документ".

Министърът изказа мнение и за изграждането на интерконекторните връзки с нашите съседни страни. "Насочили сме вниманието си към Гърция, през март 2016 трябва да започне изграждането, приехме бюджета и основните принципи за строежа. На 29 май ще бъде подписано окончателното инвестиционно решение на този проект", каза тя.

За строежа на енергийните ни връзки с останалите страни тя обяви, че също има развитие. "С Румъния имаме напредък. До 2015 г. се надяваме този проект да бъде вече факт. За интерконектора с Турция е необходимо разрешение от ЕК, стартирахме проекта за изграждане. Имаме напредък и със Сърбия. Това са неща, които могат да бъдат проверени в регистъра за обществените поръчки", разказа Петкова.

По отношение на цената на тока, енергийният министър увери, че има условия да се задържи сегашното положение и да се избегне поскъпване. Тя отрече, че предстоящите местни избори са основание за задържане на цената на електричеството на това ниво.

"Не бих казала, че изборите имат пряко отношение с цената на тока. Смятам, че това време си отиде, сега не се прави. Последните промени в закона за енергетиката гарантираха, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не е зависима от изпълнителната власт, тя се избира от НС. С риск да се повторя мога да кажа, че единствено КЕВР може да каже ще се увеличава ли тока", каза Петкова.

#Теменужка Петкова #КЕВР #ток #Южен поток #Турски поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници