Меркел: Поучихме се от горчивия опит, не работим против Русия

Меркел: Поучихме се от горчивия опит, не работим против Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

“Ние се поучихме от горчивия опит, от трудните ситуации”, каза германският канцлер Ангела Меркел след среща с руския президент Владимир Путин в Москва.Тя положи цветя на Паметника на незнайния воин в руската столица ден след тържествения парад за Деня на победата, който не бе почетен от европейските лидери заради Украйна.

Меркел благодари за възможността да почете паметта на загиналите през Втората световна война. “За мен беше много важно да дойда тук, за да може по случай 70-ата годишнина от победата над нацистка Германия да почета паметта на загиналите от тогавашния СССР.

"С визитата си искам да покажа, че Германия работи не против Русия, а с Русия”, каза тя.

“Трябва да се стремим към сътрудничество и намиране на дипломатическо решение”, заяви Меркел.

Тя изрази задоволство от възможността да обсъди с Путин отношенията между ЕС и Русия и ситуацията в Украйна. Усилията са съсредоточени върху прилагането на споразумението за прекратяване на огъня между украинското правителство и подкрепяните от Русия сепаратисти, договорено с помощта на Меркел и Франсоа Оланд през септември.

"Проблемите между Русия и Запада оказват негативно влияние върху отношенията на Москва и Берлин. Русия ще се стреми към тяхното разрешаване и продължаване на сътрудничеството", заяви руският президент Владимир Путин.

Меркел бе категорична, че териториалната цялост на Украйна трябва да бъде възстановена. Путин призна, че Русия и Германия сериозно се разминават в оценките си за “преврата в Украйна”, но са на едно мнение, че ситуацията трябва да се разреши чрез дипломация.

#Ангела Меркел #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници