"Дейли Мейл": Улично куче проходи след уникална операция в България

"Дейли Мейл": Улично куче проходи след уникална операция в България
A A+ A++ A

Улично куче се възстанови след прекъсване на гръбначния му мозък и може отново да се движи. За уникалната операция, извършена в софийска клиника, съобщава британският "Дейли Мейл" и определя случая като световна премиера.

На кучето Джошуа е била оказана медицинска помощ, след като получило тежки контузии на път в България преди две години.

Било е установено значимо увреждане на гръбначния му мозък, който бил прекъснат. Кучето е било оперирано и в резултат сега може отново да се движи.

Джошуа е първото в света куче, което отново прохожда след прекъсване на гръбначния му мозък.

Британските ветеринари Мишел и Джейн Джоунс се притекли на помощ на Джошуа преди две години, когато го открили с ужасни наранявания край път.

Те го отвели във ветеринарна клиника в София, където експерти ветеринари са извършили новаторска хирургична интервенция, за да възстановят прекъснатите нерви на гръбначния мозък на животното.

Джошуа бил опериран и след като прекарал 6 месеца в клиниката, било преценено, че състоянието му е достатъчно добро, за да отпътува за Великобритания миналата година. Мускулите на краката му трябва да са достатъчно добре оформени, преди той да започне отново да бяга и да скача. Засега се придвижва чрез специално приспособена инвалидна количка.

Сега, след хидротерапия в басейн, която му позволила да подсили мускулатурата на краката си, кучето отново има чувствителност в задните си крайници и може да ги движи.

Мишел Джоунс от Глостършър ръководи благотворителна организация, която работи неуморно за спасяването на тежко болни и ранени кучета в Източна Европа.

"Спасяваме около 50 кучета годишно. Тази цифра вероятно не е много впечатляваща, но става дума за най-тежко ранените и болни кучета."


#улично куче #операция #премиера

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници