Еверест по-скромен след труса: спадна с 2,54 см

Еверест по-скромен след труса: спадна с 2,54 см
A A+ A++ A

Непалското земетресение, погубило над 7000 човека и оставило без подслон двойно повече жители на хималайската страна, продължава да поднася изненади - най-новата е, че хималайският първенец Еверест е станал по нисък!

По данни на консорциума за геофизически изследвания UNAVCO най-високият връх на Земята се снижил с 1 инч (2,54 см), съобщава „Хъфингтън пост“ (HuffingtonPost.com).

Изводите на учените са основани на получените данни от сателита „Сетинъл-1“ на Европейската космическа агенция, който прелетял над засегнатия район на 29 април.

Изданието цитира и друго мнение - на Роджър Билъм, преподавател по геоложки науки в университета Колорадо Боулдър, който смята, че Еверест се е снишил само с един-два милиметра. Но каква е интригата: намиращият се близо до епицентъра на труса връх Анапурна бил „пораснал“ с 20 см.

Районът около столицата Катманду също се е издигнал с около 3 фута (близо 91,5 см), съобщава Германският аерокосмически център.

По-нисък не означава по-достъпен, коментират в средите на катерачите. Преживеният ужас и намерените още 50 тела на алпинисти при претърсването на местата, където се свлякоха лавини, сочат, че ще трябват може би години, докато отново се трасират сравнително безопасни маршрути до най-високата точка на планетата. 

Картата от сателита Сентинел-1А показват как земята се е повдигнала или потънала от труса. Със синьо са оцветени зоните, които са се повишили спрямо надморската височина до 0,8 м. Жълтите зони показват потъвания

#Еверест #земетресение #Непал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници