Примирие в Донецк не влезе в сила, обстрел по училище и летището

Примирие в Донецк не влезе в сила, обстрел по училище и летището
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Представители на Киев и самопровъзгласилата се Донецка народна република са се договорили за спиране на огъня в Донбас. Споразумението трябваше да влезе в сила от полунощ на 3 май, предаде ТАСС. Това е съобщил представителят на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин. Според него обаче, украинската армия е продължила обстрела и след този час.

ТАСС съобщи още, че обстрелът в Донбас продължава 24 часа без прекъсване, като все още се уточнява броят на пострадалите. Съобщава се за най-малко двама ранени цивилни. Съобщава се и за ударено училище. Изстрелян от украинските сили снаряд се е взривил в едно от училищата в Киевския район на Донецк, съобщиха жители на Путиловски микрорайон. По предварителни данни, снарядът се е взривил на територията на 57-о училище.

Ръководителят на администрациите в Киевски и Куйбишевски район Иван Приходко информира, че в резултат на нощния обстрел от страна на украинските военни има сериозни разрушения. В момента се уточняват данните за пострадали, съобщава Донецката информационна агенция.

В събота вечерта сепаратистите заявиха, че украинските военни са започнали артилерийски обстрел на летището в Донецк - обект от изключително логистично значение, но почти напълно вече разрушен след многомесечни боеве именно за тази територия. Освен обаче летището под обстрел са попаднали и околните населени места - Спартак, Пески и Киевския район на Донецк. Според информация на Донецката агенция оръдията са с калибър 120 и 152 мм.

Междувременно два конвоя с наблюдатели на ОССЕ са попаднали три пъти под директен обстрел в Източна Украйна в събота, съобщи ръководителят на специалната мониторингова мисия Ертогюл Апакан. По думите му, пострадали няма. Той призова всички страни да проявяват сдържаност и да направят всичко необходимо за безопасността на мисията на ОССЕ.

Припомняме, че въпреки минските споразумения за спиране на огъня и оттегляне на въоръжението, престрелките продължават, като всяка от страните в конфликта обвинява другата, че първа е започнала.

 

 

#Донецк #Украйна #Киев #Донбас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници