Безотговорност и липса на компетентност – причини за рухването на хотел „Вероника“

Безотговорност и липса на компетентност – причини за рухването на хотел „Вероника“
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Безотговорност и липса на компетентност са сред констатираните причини за рухването на хотел „Вероника“. Това стана ясно от доклада на техническата експертна комисия, назначена със заповед на началника на РОНСК Варна за обследване на причините, довели до аварията в комплекса "Слънчев ден".

От МРРБ съобщават, че е недопустимо извършване на ново строителство в имота, недопустимо е изпълнението на изкопни работи за промяна на фундаментите на съществуващите сгради и промяна на застроената площ и етажност на съществуващите сгради. Реализацията на инвестиционния проект по част архитектура не е започнала.

По отношение на конструктивната част, заключенията на експертната комисия са, че е имало своеволие и напълно неспазване на конструктивния проект. Неизпълнена е първа фаза на строителството- укрепване до кота ±0.00.
Сред нарушенията са още: некомпетентност от страна на изпълнителя за риска, който би се появил при това грубо нарушение на етапността на изпълнение на видовете СМР (строително-монтажни работи), изрично подчертани в част СК и Плана за безопасност и здраве (ПБЗ); Допускане на хора, при изпълняване на разрушителните действия от страна на изпълнителя, в противовес с всички изисквания по безопасност на труда.

В частта План за безопасност и здраве, изводите на комисията са, че е имало извършване на строително-монтажни работи извън установеното работно време; грубо нарушаване на етапността, отразена в ПБЗ; Допускане на работници на строителната площадка по време на извършващите се СМР от III етап - механизирано демонтиране и премахване на компрометираните конструктивни елементи; Липса на координация между отделните изпълнители и проектантите по части СК и ПБЗ; Безотговорност и липса на компетентност от страна на ангажираните строителни фирми и Координатора по безопасност и здраве, които без да уведомят проектантите са променили етапността на изпълнение на СМР.
Заключенията на експертната комисия сочат като причини, довели до аварията това, че са предприети некомпетентни действия за събаряне на съществуващата сграда.

Саморазрушаването на съществуващата сграда е възможно единствено при загубване на устойчивостта на основни носещи конструктивни, което е осъществимо с изрязване на армировка и бетонното ядро на част от основните носещи конструктивни елементи. Това е довело до претоварване на останалите носещи конструктивни елементи и пълна загуба на устойчивост. Такава дейност води до моментално разрушаване.

При изцяло механизирано премахване на конструктивни елементи, е недопустимо наличието на хора сградата. В ПБЗ изрично е подчертано, че по време на механизирания демонтаж не трябва да има работници в обсега на строителната площадка.

Няма актуализиран комплексен план-график, изготвен от главния изпълнител на строежа, съобразно неговите възможности по отношение на работна ръка, механизация и технологии, съгласуван с подизпълнителите, при пряк контрол на Координатора по безопасност и здраве.

Безотговорност и липса на компетентност от страна на ангажираните строителни фирми и Координатора по безопасност и здраве, които без да уведомят проектантите са променили етапността на изпълнение на СМР, като напълно са игнорирали етапа за укрепване и подсилване на конструкцията до кота ±0.00.

Действия противоречащи както на изричната заповед на координатора по БЗ при изпълнение на строителството, така и на задълженията на изпълнителя, съгласно Наредба №2/22.03.2004 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на СМР - Приложение 6, т.1 Извършване на специални видове работи при разрушаване на сгради и съоръжения.

Предстои утвърждаване на протокола на техническата експертна комисия и предоставянето му на посочените лица за изпълнение на дадените от комисията предписания за ликвидиране последиците от аварията.

10-етажният хотел "Вероника" в курортния комплекс "Слънчев ден" във Варна се срути на 8 април. При инцидента загинаха четирима работници по руините. Поради липса на тежка техника, работниците са разрушавали на ръка сградата, рязали са носещите й колони.

На 24 април Окръжната прокуратура във Варна повдигна обвинения за смъртта на четиримата работници. Към наказателна отговорност са привлечени двамата технически ръководители и координаторът по Здравословни и безопасни условия на труд от фирмата изпълнител -"Планекс" ООД, както и техническите ръководители на фирмата подизпълнител - "Бултранспорт груп" ООД. Те са били наети от изпълнителя, за да извършат събарянето на хотел "Вероника".

Обвинение е повдигнато и на собственика на фирма "Дигинг" ООД, който е участвал лично в този процес в деня на инцидента.

#хотел Вероника #сграда #комисия #рухнала

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници