Прекратиха делото за Водното огледало в Кърджали

Прекратиха делото за Водното огледало в Кърджали
Върховната касационна прокуратура (ВКП) прекрати делото за Водното огледало в Кърджали. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Върховната касационна прокуратура (ВКП) прекрати делото за Водното огледало в Кърджали.

Обвинението е несъставомерно, деянието не е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, няма доказателства за извършено закононарушение от единствения обвиняем Хасан Азис, който е трети мандат кмет на Кърджали, твърдят съдиите, предаде БГНЕС.

Азис обяви днес пред журналисти, че наказателното преследване срещу него е прекратено, отменена е и мярката за неотклонение „подписка“, а той вече е напълно спокоен.

Преди два месеца той изпрати писмено настояване за открит процес със свободен достъп на гражданството, който да се гледа в Кърджали.

Азис отправи благодарности към местните жители, които тръгнаха от града с автобуси за столицата и го подкрепиха на делото. Тогава отец Петър Гарена и мюфтията Бейхан Мехмед седнаха от двете му страни в съдебната зала.

На 29 юни 2011 г. Седми състав на СРС с председател Иван Стоилов прекрати и върна делото на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения.

Азис е обвинен за 4 деяния при продължавано престъпление, чрез които е направил опит да набави имотна облага за местната строителна компания „Устра холдинг“.

Чрез това престъпление Азис е можел да нанесе вреди на държавата в големи размери. Според обвинителния акт в периода 23 януари - 19 юни 2009 г. кметът като длъжностно лице е изпратил писма до МРРБ за цената на имот от 16 квадратни метра, собственост на „Устра холдинг“.

Така с тях той се е опитал да заблуди тогавашния министър Асен Гагаузов и финансовия Пламен Орешарски, че цената на имота възлиза на 8 940 960 лева, след като действителната оценка е 846 200 лева.

С писмата си Азис е искал милионите да бъдат заплатени като обезщетение на собственика на парцела и така пробвал да ощети МРРБ с 8 094 760 лева. Лицензираният оценител на терена, който не е от Кърджали, не бе привлечен като обвиняем по казуса.

„Две години бях подложен на невиждан административен и психически тормоз. Това е едно историческо дело, то трябва да служи за урок на всички политици и управленци“, заяви кметът на Кърджали в понеделник, 2 април.

Той разкри, че от есента на 2009 г. до момента общинската документация е проверявана вече 210 пъти. Обект на последните проверки са всички обществени поръчки за периода 2006-2011 г.

#Върховната касационна прокуратура #ВКП #Водното огледало #дело #Кърджали #кмет на Кърджали #Хасан Азис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници