Костов: Спирането на АЕЦ „Белене“ е наш успех

Костов: Спирането на АЕЦ „Белене“ е наш успех
Сините определят решението да не се строи АЕЦ „Белене“ за политически успех, за който имат големи заслуги, и няма да подкрепят искания от БСП вот на недоверие срещу правителството. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сините определят решението да не се строи АЕЦ „Белене“ за политически успех, за който имат големи заслуги, и няма да подкрепят искания от БСП вот на недоверие срещу правителството.

„Категорично ще отхвърлим вот на недоверие срещу правителството заради АЕЦ „Белене“, защото смятаме спирането на АЕЦ „Белене“ за свой голям политически успех“, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов на пресконференция, цитиран от БГНЕС.

„Тази политика ние я водим 10 години и няма как нито да участваме в консултации за такъв вот, нито да гласуваме за него“, подчерта Костов.

„Няма как да приемем трактовката на БСП за този вот на недоверие. Те се опитват да се скрият зад някакви въпроси за русофилство и русофобство, за псевдогеополитическа ориентация и да скрият това, че са харчили парите на българския данъкоплатец, без да имат проект, без проектна компания, без кредит, без да са пресметнали, че този проект е жизнеспособен“, посочи Костов.

Според него проектът АЕЦ „Белене“ е капан, от който България с усилия се измъква.

„АЕЦ „Белене“ е утопичен проект от икономическа гледна точка и е гигантско престъпление въвличането на страната в такъв проект“, смята Костов.

„Това не е въпрос на гнездо, от което ние искаме да изритаме руските яйца, за да се снесат американски. Гнездото е българско. Това е българското политическо гнездо. Кой е снесъл в него руските яйца на АЕЦ „Белене“ трябва да си отговаря, защото това е най-голямата злоупотреба, която се гласяха да направят с парите на българския данъкоплатец“, каза още Костов.

Депутатът от „Синята коалиция“ Иван Иванов е на мнение, че от ДСБ са имали решаваща заслуга за спирането на проекта.

„Предпазихме България от голяма икономическа злоупотреба“, смята той. От партията ще подкрепят другия енергиен проект с руско участие – „Южен поток“, но само ако бъде защитен българският интерес, газопресносната мрежа на наша територия си остане българска собственост и ако се спазят изискванията на ЕС за третия либерализационен пакет.

Шистовият газ ще се произвежда в Източна Европа - в Полша, Словакия и Румъния, и ще започне да се предлага на българския пазар, убедени са от партията.

Лидерът на ДСБ Иван Костов припомни и че близо до Кипър в Средиземно море бяха открити големи находища на газ, който според него би могъл да се доставя за Югоизточна Европа през Гърция. Той изрази надежда, че в Черно море също ще бъде открит природен газ.

Най-сериозната критика на ДСБ към икономическата политика на управляващите е свързана с липсата на противопоставяне срещу злоупотребите с господстващо положение на пазара на горивата, както и на пазара на зърното, олиото, захарта.

#газ #шистов газ #Иван Иванов #правителство #БСП #вот на недоверие #АЕЦ „Белене“ #Костов #Иван Костов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници