Нанев: Парламентът ратифицира неизгодния договор, за който ме обвиниха

Нанев: Парламентът ратифицира неизгодния договор, за който ме обвиниха
Трябваше да си свърша работата и аз го направих. Купих това, което ми разрешава законът, каза бившият здравен министър Божидар Нанев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Първият министър на здравеопазването в кабинета на ГЕРБ д-р Божидар Нанев обвини цялостната политика в сектора за честата смяна на министрите.

Той беше освободен, след като получи обвинение за сключването на неизгодна сделка за снабдяването с антивирусния препарат „Тамифлу“ в разгара на епидемията от свински грип през 2010 г., с което ощетил бюджета с 2,5 млн. лв. Софийски градски съд обаче го оправда миналия четвъртък.

Божидар Нанев сподели по bTV, че е бил притискан да закупи точно определени лекарства по време на разгара на епидемията от свински грип.

„Трябваше да си свърша работата и аз го направих. Купих това, което ми разрешава законът. Исках да взема и допълнителни количества. Затова се обърнах към цяла Европа“, каза бившият здравен.

Той уточни, че страната ни е разполагала с 50 единици от лекарството, като са били нужни още толкова.

След получената оферта за закупуването на допълнителните количества от „Тамифлу“, Народното събрание е ратифицирало договора, който по думите на Божидар Нанев е неизгоден.

„Вие как бихте приели една опаковка, която струва 31 лв. и има всички гаранции и срок на годност 5 години, и една опаковка, която е 25 лв. с 2 месеца срок на годност, никаква гаранция за качество и трябва да се закупи от друг град? Коя опаковка бихте избрали?“, попита той.

Божидар Нанев заяви, че основният проблем, за който и самият той е алармирал като здравен министър, е финансирането.

По думите му лечението на едно дете в чужбина струва около 300 000 лв., а една клинична пътека е 750 лв. за престой от 6-7 дни в болница.

„Признаваме, че качественото лечение струва 300 000 лв., но в България казваме, че не можем да дадем повече от 3000 лв.“, каза Божидар Нанев.

Една от първите идеи, лансирани от новия, четвърти здравен министър в кабинета „Борисов“ Десислава Атанасова, е промяна в работата на „Фонд за лечение на деца в чужбина“, според която да отпадне таванът за финансиране на пациентите.

#Софийски градски съд #свински грип #министър на здравеопазването #д-р Божидар Нанев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници