Съюзът на българските художници застана зад Вежди Рашидов

Съюзът на българските художници застана зад Вежди Рашидов
Вежди Рашидов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Съюза на българските художници Любен Генов написа писмо до премиера, президента и председателя на Народното събрание в подкрепа на министъра на културата Вежди Рашидов.

"Предвид създалата се ситуация намирам за меко казано неуместно на основата на лична неприязън и субективизъм да се иска оставката на министъра на културата, с цялото ми уважение към правото на изразяване на лично мнение от всеки. Въпреки критиките и отправените към неговата личност нападки съм длъжен да отбележа, че безспорно Вежди Рашидов има огромна заслуга за разрешаването на едни от най-сериозните казуси, съпътствали най-новата история на СБХ, подкрепял ни е в десетки трудни ситуации и безрезервно е подпомагал дейността на нашата творческа организация", написа Генов.

Според Генов, едно от множеството доказателства за добрата работа на Рашидов е представянето на България в Париж с изложбата „Епопея на тракийските крале“ и богатата програма от съпътстващи културни прояви. Предстои откриването на новия музей „ Национална галерия Квадрат 500“ - също едно изключително важно събитиe за развитието на българското изкуство.

"Струва ми се, че в името на нашето национално достойнство би било по-добре да загърбим дребнавост и предразсъдъци и да се опитаме да оценим постигнатото над личните страсти. Преди да отричаме и да обвиняваме да се научим обективно да отчитаме и признаваме положителните качествени резултати. Заедно с мен на страната на министър Рашидов застават: Анжело Красини- зам. председател на СБХ, Димитър Грозданов - зам. председател на СБХ, проф. Десислава Минчева – член на ИБ на СБХ, Ивайло Дженев –член на ИБ на СБХ и много други колеги", каза още Любен Генов.

В четвъртък се проведе протест #ПейWithMe с настояване за оставка на министър Рашидов. Причината е изявлението на Рашидов по адрес на бившия хорист от „Йоан Кукузел“ Георги Петров: „Ще му дам 50 лв. да се успокои и да не пее“. Рашидов се извини на певеца, но той не прие извинението му. Освен това още един музикант напусна хора.

#Съюза на българските художници #Любен Генов #Генов #Вежди Рашидов #Рашидов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници