Физик оглави временно „Ислямска държава“

Физик оглави временно  „Ислямска държава“
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Физик оглави временно джихадистката групировка „Ислямска държава“, съобщи "Нюзуик", позовавайки се на представител на иракското правителство.

"Абу Алаа Афри, бивш учител по физика, се е самопровъзгласил за заместник на халиф. Сега е поставен на поста лидер на терористичната група в отсъствието на ал Багдади", се казва в съобщението.

Причината джихадистите да имат нужда от временен лидер е, че халифът на терористичната групировка, Абу Бакр ал Багдади, бе сериозно ранен при въздушен удар на оглавяваната от САЩ коалиция, нанесен през март в Западен Ирак. Заради получените наранявания ал Багдади е неспособен да извършва ежедневните си задължения като лидер на „Ислямска държава“.

Разкритието повдигна някои въпроси относно лидерската структура на групировката и по някои информации то е довело до спешни срещи между високопоставени представители на „Ислямска държава“ за състоянието на ал Багдади.

„След раняването на ал Багдади Афри е поел ръководството на групировката с помощта на други високопоставени членове. Ако ал Багдади почине, Афри ще остане на ръководния пост", коментира източникът.

По негова информация Афри е базиран в ал Хадар, в района на Мосул. Той се е издигнал в редиците на групировката, ставайки по-важен в очите на ръководството на групировката от самия ал Багдади.

Междувременно джихадисти от групировката твърдят че са екзекутирали 11 проправителствени бойци в Ирак. Те публикуваха снимки, които показват маскирани мъже с автомати, които водят редица от облечени в оранжеви гащеризони затворници през поле. След това пленниците са показани коленичили пред въоръжените терористи със завързани ръце. Последната фотография показва редица от тела пред джихадистите и локви кръв по земята, предаде АФП.

Джихадистите съобщават, че мъжете са убити в областта Салах ад Дин, северно от Багдад, сцена на ожесточени сражения през миналия месец, при които правителствените войски превзеха областния център Тикрит.

#Ал Багдади #ислямска държава #Ирак #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници