Манолова: Реформата в съдебната система – резултат от 12-годишната диета на РБ

Манолова: Реформата в съдебната система – резултат от 12-годишната диета на РБ
снимка: БНТ
A A+ A++ A

Дали е по-лесно да притискаш един човек, ако гласува тайно или явно? Тайният вот е по-независим“, Това заяви Мая Манолова в ефира на БНТ. Тя посочи, че всички кадрови въпроси във всички органи се гласуват тайно.

По думите й самата съдебна система се е докарала до там, че самите съдии казват „писна ни думата съдия да се свързва с корупцията“.
„Каква е целта на съдебната система - явен процес, справедлива присъда. Как ще се случи това, ако гласуването е тайно и се намали състава на ВСС. Кой ще избира сегашния съдебен съвет?“, запита риторично социалистката.

По думите й управляващите правят всичко възможно, за да не получат никаква подкрепа за тази реформа. "Онзи ден Бойко Борисов с лека ръка уволни целия Висш съдебен съвет. На него всеки ден му идват разни хрумки, с които се цели да се оказва натиск върху ВСС", заяви Манолова.

По думите й става въпрос за големия апетит на Реформаторския блок, които е резултат от това, че 12 години са били на диета.

Все пак Манолова посочи, че трябва да има реформа в съдебната система. „Още от първия ден подкрепих министър Христо Иванов“, заяви Манолова.

Тя обаче е категорична - „Искам да знам каква е целта на промяната в Конституцията“. По думите й няма да подкрепи намаляването на ВСС и явното гласуване, защото това е „схема за политическо влияние“.

Относно изборите, Манолова посочи, че БСП вече се готви за тях. „Вече гледа структурите си и прави предложения“. Тя допълни, че от Кюстендил кандидатурата ще е на младо 19-годишно момче.

По думите й трябва да се обедини всичко, което е в ляво – Велизар Енчев и Татяна Дончева.
„Разговорите ще се случат публично, това е нашият анонс към тях“, посочи Манолова.

Що се отнася до ГЕРБ, Манолова е на мнение, че те ще играят с Реформаторския блок.

„ГЕРБ направо ще си вземат кандидати под наем там, където нямат добър избор“, смята тя.

#Мая Манолова #ВСС #съдебна реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници