БСП внася вот на недоверие заради АЕЦ „Белене“

БСП внася вот на недоверие заради АЕЦ „Белене“
При вземане на решението министър-председателят Бойко Борисов се е поддал на заплахи отвън. Тези заплахи са свързани с бъдещата му политическа кариера, смята Петър Курумбашев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентарната група на „Коалиция за България“ ще реши във вторник дали да внесе вот на недоверие заради отказа от строителството на АЕЦ „Белене“ и заради цялостната икономическа политика на правителството на ГЕРБ, обяви депутатът Петър Курумбашев.

„При вземането на решението министър-председателят Бойко Борисов се е поддал на заплахи отвън. Тези заплахи са свързани с бъдещата му политическа кариера. Така Борисов е предпочел личния си интерес вместо националния“, заяви Петър Курумбашев по БНТ.

Той е категоричен, че сумата от 20 млрд. лв., която премиерът Бойко Борисов посочи като основен мотив за спирането на проекта за втора атомна централа, не отговаря на истината.

„Цената на АЕЦ „Белене“ с ескалацията щеше да достигне до 6,3 милиарда евро, сумата беше посочена и от „Росатом“. Кредитът по нея щеше да се изплати за 12 г. и след това в течение на 48 г. България щеше да печели пари от производството на ток както за вътрешния пазар, така и за износ“, обясни Петър Курумбашев.

Той призна, че наистина през 2008-2009 г. по време на управлението на Тройната коализия е изпуснато ценно време проектът да бъде придвижен по-бързо.

„Тогава и ситуацията беше по-друга в света. Имаше сериозни кандидати за инвеститори – RWE и белгийката „Електрабел“. Това време не беше използвано рационално“, коментира депутатът от БСП.

Той разкритикува настоящия кабинет и защото се произнесе за съдбата на АЕЦ „Белене“ още преди консултанта – британската банка HSBC.

„Тогава защо го наехме и платихме милиони за експертизата“, попита Петър Курумбашев.

Според него проектът за изграждане на нова ядрена мощност в „Козлодуй“ не може да бъде развит по-рано от 2025 г. – необходими са 7 г. за лицензиране на площадката и още 7 г. за изграждането на реактор.

„Това е въпрос на далечното бъдеще до 2025 г. Дотогава ще плащаме по-скъп ток“, добави депутатът от КБ.

Той не е убеден и в целесъобразността на изграждането на газова централа на мястото на АЕЦ „Белене“.

„Газови централи се правят там, където има тръба за газ. Големи газови централи се правят там, където има голямо потребление на газ и топлина. Пример е това, което направи RWE край Пловдив“, отбеляза още Петър Курумбашев.

#реактор #ток #БСП #HSBC #„Росатом“ #АЕЦ „Белене“ #вот на недоверие #„Коалиция за България“ #Петър Курумбашев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници