ЕС иска да създаде центрове за бежанци в Африка

ЕС иска да създаде центрове за  бежанци в Африка
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия търси възможности за решаване на проблема с мигрантите от Африка.

От Комисията съобщиха, че обсъждат с агенциите на ООН идеята за създаване на центрове за прием на бежанци в Африка. Това съобщи официалният представител на ЕК за миграцията и вътрешната политика Наташа Берто, цитирана от РИА Новости.

„Обсъждаме с Върховния комисариат на ООН за бежанците и международната организация за миграцията идеята за разполагането на центрове за прием за бежанци в страните на произход“, каза Берто.

Тя уточни, че се обсъжда работата на пилотен проект на такъв център в Нигер. Центровете ще предоставят помощ на място на хората, нуждаещи се от международна закрила. Идеята е била обсъдена на среща на представители на Африканския и Европейския съюз.

В същото време хуманитарните организации на ООН призовават ЕС да обърне повече внимание на правата на мигрантите. Призивите се съдържат в съвместно изявление на Върховния комисар на ООН по правата на човека, Върховния комисар на ООН за бежанците, специалния представител на генералния секретар на ООН за международната миграция и развитие и генералния директор на Международната организация за миграция.

„Отговорът на ЕС трябва да излезе извън рамките на представения минимален подход във вид на 10-точковия план за миграцията, за който ЕС съобщи в понеделник и който се концентрира основно върху предотвратяването на достигането на бежанци до европейските брегове. Принципът за сигурността, защитата и спазването на човешките права на всички мигранти и бежанци трябва да бъде в основата на отговора на ЕС“, се казва в изявлението.

#Европейската комисия #Африка #мигранти #Средиземно море #Наташа Берто #ЕС #Нигер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници