Кунева: Депутатите да се ангажират с влизането ни в Шенген

Кунева: Депутатите да се ангажират с влизането ни в Шенген
Меглена Кунева Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепремиерът Меглена Кунева настоя депутатите да се ангажират с българското членство в Шенген в оставащия решителен месец и половина. Кунева се срещна с председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

"Правителството се надява на Съвета по правосъдие и вътрешни работи в средата на юни да се вземе положително решение за България и Румъния за т.нар. сини граници - морска и въздушна, което е последствие да бъде потвърдено и от Европейския съвет в края на юни. Все още има три страни, които имат резерви - Финландия, Германия и Холандия - и с които предстоят допълнителни разговори", уточни Кунева.

Тя призова депутатите да работят през европейските си политически семейства, тъй като до голяма степен мнението на националните парламенти са определящи за позициите на страните-членки. Вицепремиерът допълни, че в повечето страни управляват коалиционни правителства, затова е необходима ангажираност от всички управляващи партии. Изискват се нетрадиционни решения, готови сме да докажем, че сме напълно готови по сините граници.

Меглена Кунева коментира, че темата за границите е ключова за ЕС и припомни, че именно днес се провежда извънреден съвет в Брюксел за ситуацията с миграцията. България трябва да бъде в Шенген, за да може по-сериозно да защитава границите си и тези на съюза. Тя допълни, че страната ни се е доказала като надежден партньор по отношение на други европейски политики като третия енергиен пакет и единия пазар, както и че не е осъдена по нито наказателна процедура и затова заслужава да получи Шенгенско членство.

"Със сигурността не бива компромиси, изпълняваме свръх своите ангажименти", каза още вицепремиерът.

#Меглена Кунева #Кунева #Цецка Цачева #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници