Телескоп с размерите на Земята ще проучва черната дупка на Млечния път (ВИДЕО)

Телескоп с размерите на Земята ще проучва черната дупка на Млечния път (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Астрономи изграждат виртуален телескоп с размерите на Земята, способен да фотографира хоризонта на събитията на черната дупка в центъра на Млечния път. Учените дори са разширили инструмента, включвайки телескопа (на снимката долу) на Университета на Чикаго, който се намира на Южния полюс.

Така се получава най-голямата виртуална обсерватория, създавана някога, наречена Event Horizon Telescope (EHT, в превод “Телескоп на хоризонта на събитията”). Съчетавайки възможностите на телескопи по целия свят, EHT ще направи първата детайлна снимка на черна дупка. Той е система от радиотелескопи, свързани помежду си чрез специална техника, позволяваща на много инструменти да функционират като един телескоп, който е толкова голям, колкото е разстоянието или “базовата линия” между тях.

С включването на телескопа, намиращ се на Южния полюс,

ЕНТ обхваща цялата Земя -

от Submillimeter Telescope в американския щат Аризона до Калифорния, Хавай, Чили, Мексико, Испания и Южния полюс. "Базовите линии до SPT ни дават от два до три пъти по-голяма резолюция, отколкото при предишните конфигурации, което е изключително важно за целта на ЕНТ, казва Дан Мароун от Аризонския университет, ръководещ проекта. За да потвърдим съществуването на хоризонта на събитията, “ръба” на черната дупка, и в по-общ смисъл да тестваме Общата теория на относителността на Айнщайн, се нуждаем от много детайлна снимка на черна дупка. С пълномащабен ЕНТ трябва да сме в състояние да го направим”.

Основната цел на ЕНТ е черната дупка на Млечния път, позната като Стрелец A. Въпреки че е четири милиона пъти по-масивна от Слънцето, тя е

твърде далече за инструментите на астрономите

Изследването на хоризонта на събитията й в детайли е като да стоиш в Калифорния и да четеш датата върху монета от един цент в Ню Йорк.

С безпрецедентната си резолюция, която е 1000 пъти по-добра от тази на космическия телескоп Hubble, ЕНТ ще види завихрящите се газове на ръба преди окончателно да потънат отвъд хоризонта на събитията и никога повече няма да се завърнат във Вселената.

Ако Общата теория на относителността е вярна, самата черна дупка ще е невидима, тъй като дори светлината не може да преодолее исполинската й гравитация.

 

#телескоп #астрономия #Земята #Млечния път

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници