Нови подслушани разговори уличават управляващите в Македония във влияние над медиите

Нови подслушани разговори уличават управляващите в Македония във влияние над медиите
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нови записи, които уличават управляващите в Македония във влияние над медиите, бяха показани на пресконференция на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ).

Съдържанието на най-новите записи обяснява защо националната медия Македонско радио и телевизия "е превърната в изборния щаб на управляващата партия". Това посочи лидерът на социалдемократите Зоран Заев.

Няколко разговора има, на които се твърди, че е гласът на министъра на вътрешните работи Гордана Янкуловска и на премиер Никола Груевски. В тях Янкуловска посочва, че има една тетрадка, пълна с имена на допустимите и недопустими журналисти за кореспонденти.

Министър-председателят я моли да "проверите няколко имена, които са на път да бъдат отзовани като чуждестранни кореспонденти."

В друг запис, между Янкуловска и шефа на кабинета на Груевски - Мартин Протугер, се обсъжда дали да се наемат хора в държавната телевизия, препоръчани от местните клонове на управляващата партия, но които нямат журналистически опит. Друг вариант е  бил да обмислят да наемат професионалисти, които са близки с тях. Приетото заключение е да се процедира и по двата начина.
 
Чува се и Протугер да казва на собствениците на телевизиите Сител и Канал 5 кои интервюта да бъдат премахнати и кои не. Става ясно, че премиерът Груевски е написал журналистически текст, който по-късно бил публикуван на първа страница на „Вечер“. Собствениците на телевизиите от своя страна са искали помощ за намаляване на данъци.
Пресконференцията на СДСМ беше излъчена пряко на интернет страницата на СДСМ.

Новите записи разкриват "вулгарната окупация и криминалната коалицията на Груевски с общественото радио и телевизия и частни медии", посочи Заев на пресконференцията. Той настоя гореспоменатите медии да му позволяват в ефирното си време да им противопостави доказателствата, с които разполага.

През февруари опозицията започна да представя записи на разговори на държавни длъжностни лица. Според Заев Груевски е наредил незаконното подслушване на около 20 000 души. От своя страна Груевски подчерта, че записите са били създадени от неназовани "чужди тайни служби" в сътрудничество с опозицията, за да дестабилизират страната.

#Македония #управляващи #медии #Зоран Заев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници