Пападимос започва спасителния процес

Пападимос започва спасителния процес
Пападимос ще започне в понеделник парламентарен дебат, който ще завърши в сряда с вот на доверие за неговия кабинет. Снимка: bde.es
A A+ A++ A

Новият премиер на Гърция Лукас Пападимос започва прокарване на строги икономически мерки и радикални реформи, необходими за спасяване на страната от фалит.

Пападимос ще започне в понеделник парламентарен дебат, който ще завърши в сряда с вот на доверие за неговия кабинет.

След това ще отпътува за среща на Еврогрупата (финансовите министри в еврозоната) в Брюксел в четвъртък, съобщи гръцката държавна телевизия, цитирана от „Дневник“.

Там той ще представи проектобюджета на страната за следващата година, преди да го подложи на гласуване в парламента в петък.

Предстои инспектори от МВФ, ЕС и ЕЦБ да пристигнат в Атина в понеделник.

„Вероятно това ще бъде краткотрайно посещение за установяване на контакти с новото правителство“, съобщи „Ройтерс“.

Според източник на изданието по-голяма мисия ще пристигне през декември, за да инспектира мерките по-подробно.

Еврокомисарят по паричните въпроси Оли Рен настоя ЕС и МВФ да не отпускат последния, шести транш на стойност 8 млрд. евро от първия спасителен пакет за Гърция, преди да получат писмени уверения от всички партии, че ще подкрепят мерките.

Лидерът на опозицията Андонис Самарас обаче заяви, че няма да подпише нищо под външен натиск.

Гърция трябва да си осигури парите до средата на декември, когато изтича падежът на облигации на стойност 8.645 млрд. евро. В противен случай страната ще фалира.

Пападимос, който е бивш заместник-председател на ЕЦБ и бивш гуверньор на централната банка на Гърция, положи клетва в петък като премиер на коалиционно правителство, което ще трябва за около 100 дни да прокара болезнени реформи, за да може страната да получи втория пакет от международната помощ в размер на около 130 млрд. евро.

#Лукас Пападимос #Гърция #мерки #реформи #премиер #министър-председател #Оли Рен #еврокомисар #еврокомисар по паричните въпроси #ЕС #МВФ #ЕЦБ #Андонис Самарас #опозиция #спасителен транш #спасителен пакет #Атина #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници