Г-7 допуска отмяна на санкциите към Москва, ако се спазват условията в Минск

Г-7 допуска отмяна на санкциите към Москва, ако се спазват условията в Минск
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Санкциите срещу Русия могат да бъдат отменени, ако Москва изпълни постигнатите в Минск споразумения през февруари и уважи суверенитета на Украйна. Това става ясно от съвместното комюнике на външните министри на страните от Г-7, които проведоха двудневна среща в германския град Любек, предаде Ройтерс.

„Г-7 подчерта тясната връзка между пълното прилагане на споразуменията от Минск и международните санкции", допълва се в документа след края на срещата в северния германски град. „Санкциите не са самоцел, тяхната продължителност трябва ясно да бъде обвързана с пълното изпълнение на споразуменията от Минск и уважаването на суверенитета на Украйна от Русия", подчертават министрите.

Все пак, на срещата Украйна и Русия бяха приветствани за предприетите първи стъпки по изпълнението на примирието, но предупредиха, че е необходим значим и бърз прогрес по най-важните елементи. Страните от Г-7 призовават също да се спазва примирието и да се изтеглят тежките оръжия.

Русия трябва да използва своето влияние върху сепаратистите, смятат външните министри.

Иначе германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че Германия иска Русия да се върне в Г-8 и че прилагането на примирието в Украйна е път за присъединяване към елитния клуб.

В комюникето външните министри споменаха и Иран. Те приветстваха постигнатото рамково споразумение, но призоваха Техеран да сътрудничи с Международната агенция за атомна енергия.

#Г-7 #Германия #Русия #Минск #Москва #Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници