ЕК започва и антитръстово разследване срещу Android

ЕК започва и антитръстово разследване срещу Android
A A+ A++ A

Освен че обвини Google в злоупотреба с доминиращата си пазарна позиция при търсенето Европейската комисия обяви, че започва антитръстово разследване и срещу Android, след като проучваше мобилната операционна система през последните 3 години. Причината е честото комбиниране на платформата с услуги на Google като Maps, Chrome, YouTube, Play Music, Play Books и други, което е довело до оплаквания от конкуренти. Регулаторните органи са анкетирали мобилни оператори и производители на телефони дали Google не ги принуждава да използват определени услуги за сметка на алтернативи от конкурентите.

Разследването на ЕК ще се фокусира върху три основни области. Първата е свързана с това дали Google не попречила на разработката и на достъпа до магазина за приложения на конкурентни приложения и услуги като е стимулирала или принудила производителите на смартфони и таблети да инсталират нейните приложения и услуги. Комисията ще разследва и дали компанията не е попречила на производителите да създадат модифицирани версии на Android, които работят с нейните услуги и приложения. И накрая ще се проучи дали Google не свързала или комбинирала свои приложения или услуги за Android с други.

В отговор американската компания заявява, че споразуменията с производителите се борят срещу фрагментирането на платформата и гарантирането на съвместимост на приложенията с всички устройства с Android. Включването на собствените приложения се прави с цел купувачите да получат качествено потребителско преживяване още с включването на устройството си, а освен това така производителите могат да се конкурират с другите екосистеми на Apple, Microsoft и BlackBerry, устройствата в които също включват голям брой допълнителни приложения. Според компанията тя дори инсталира много по-малко приложения в сравнение с Apple.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино