700 000 протестиращи в Бразилия (СНИМКИ)

700 000 протестиращи в Бразилия (СНИМКИ)
A A+ A++ A

Близо 700 000 души участваха в антиправителствените протести в Бразилия вчера, в 24 от 26-те щата на страната, както и във федералната столица Бразилия.

Център на протестните демонстрации стана

Сао Пауло, където опозицията събра под знамената си 275 хиляди души

по данни на полицията, цитирани от сайта на БТА.

Организаторите на демонстрациите заявиха, че на призива им са откликнали милион и половина души в цялата страна. Демонстрантите излязоха на улиците, за да протестират срещу социалноикономическата политика на властите, и да да осъдят мащабната корупция, в която се оказаха въвлечени бивши ръководители на държавната петролна компания "Петробраз", големи строителни компании, редица политици и високопоставени функционери от управляващата Партия на трудещите се.

Федералната полиция, разследваща гръмкото дело за корупция, смята, че участниците в престъпните финансови схеми са 

откраднали около милиард долара

Президентката Дилма Русеф не фигурира сред лицата, спрямо които се води разследване, но 

въпреки това много от демонстрантите настояваха за импийчмънт срещу нея.

По данни на социологическия институт "Датафоля" идеята за импийчмънт се подкрепя от 63 процента от участвалите в анкета 2800 души. 

Дилма Русеф вчера заяви, че "борбата с корупцията постоянно се намира в полезрението на федералното правителство". Дори опозиционно настроените коментатори признават, че гръмките антикорупционни разобличения са станали възможни не на последно място благодарение на принципната позиция на президентката, която нееднократно е заявявала, че връзките и влиянието няма да помогнат на престъпниците да избягат от отговорност, отбелязва агенцията. Вчерашните демонстрации преминаха в спокойна атмосфера, без сериозни нарушения на обществения ред. 

#Бразилия #протест #правителство #Сао Пауло #Дилма Русеф

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници