Танев готви най-радикалната реформа в образованието от век насам

Танев готви най-радикалната реформа в образованието от век насам
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

При откриването на конференцията "Образование за бъдещето" просветният министър Тодор Танев подчерта, че МОН изработва най-радикалния проект за реформа от приемането на Закона за народното просвещение през 1892 г.

По думите му, професионалното образование било като "извънкласно мероприятие", защото най-важни били безкрайните нормативи по химия, физика и т.н. Като слабост на сега действащия закон Танев посочи и липсата на връзка с пазара на труда. "Няма продължаващо обучение, има мъки във всяко едно направление", продължи да "хвали" нормативната база просветният министър.

Това се изразява в идеята за въвеждане на 4-степенната образователна система. "Аз ще я декларирам, каквото и да коства на моя екип", увери проф. Танев. Според него в момента науката я няма. Няма го и професионалното образование, нито връзката с пазара на труда, а реформите ще въведат точно това.

Най-отгоре над висшето образование трябва да бъдат клъстърите, които по думите му са връзката на науката, висшето и бизнеса. Така ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" ще може да изпълни функциите си за професионално обучение, за връзка с пазара на труда и с науката. "Задържим ли старата система, това ще бъдат пари, налeти в пясък", предупреди Танев.

До края на месеца президентът Росен Плевнелиев ще организира съвет, посветен на качеството на образованието и пазара на труда.

#Тодор Танев #образование #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници