Българската писателка Лада Галина почина във Вашингтон

Българската писателка Лада Галина почина във Вашингтон
A A+ A++ A

Писателката Лада Галина почина след почти тримесечно сериозно боледуване във Вашингтон.

"Загубихме завинаги наша любима преподавателка и

основателка на Българския учебен и културен център

госпожа Ганка Габровска-Карамфилова, известна не само на деца ни, но и на няколко поколения с творческия си псевдоним Лада Галина, се казва в съобщението от центъра. Името Лада Галина ще остане завинаги в историята на България и на българската общност в град Вашингтон, но за  нас тя ще бъде повече от история, защото много семейства и нейни ученици ще я носят в сърцата си и в спомените  си".

Лада Галина е родена на 8 февруари 1934 г. в Бургас. Завършва българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и черпи вдъхновение от писателските среди на известния български поет Пеньо Пенев. Творческата й кариера включва

над 40 произведения сред които романи, пиеси и книги за деца

Сценарист е и на два български игрални филма. Била е редактор на детски списания и на списание "Пламък". Работила е като главен драматург в Държавния сатиричен театър и в литературната редакция на Българското национално радио.

През 1996 г. Лада Галина се премества да живее и работи в САЩ, но никога не се откъсва от България и от мисията си на будител и просветител. Започва да преподава в Българския учебен и културен център "Свети Климент Охридски" в град Вашингтон

от самото му основаване през 2002 г. и  е неразделна част от неговата дейност

докато здравословното ѝ състояние не се влошава.

Получава наградата на Центъра на българската общност на 24 май 2012 г. Нейната страст към образованието и литературата я кара да се раздава на децата дори и в трудните за нея моменти.

Била е съпруга на литературния критик академик Ефрем Каранфилов (починал през 1998 г.), от когото има син - доц. д-р Ефрем Ефремов - известен български спортен журналист и университетски преподавател.

#писателка #Вашингтон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници