Отнеха докторската титла на унгарския президент, плагиатствал от българин

Отнеха докторската титла на унгарския президент, плагиатствал от българин
Унгарският президент Пал Шмит изгуби докторската си степен от 1992 година заради обвиненията в плагиатство. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Унгарският президент Пал Шмит изгуби докторската си степен от 1992 година заради обвиненията в плагиатство. В отговор редица опозиционни партии поискаха оставката му.

„Ръководството отне титлата му с 33 гласа „за“ и 4 „против“, обяви ректорът на будапещенския университет „Земелвайс“.

„Докторатът му не съответства нито на научните, нито на етичните ни норми“, изтъкна още той, цитиран от БГНЕС.

Макар постът да е предимно церемониален, Шмит имаше инструментална роля в реформите, осъществени от премиера Виктор Орбан.

В началото на тази година унгарският президент беше обвинен в плагиатство от български автор.

Според обвиненията част от тезата му, озаглавена „Анализ на програмата на съвременните олимпийски игри“, съвпада почти дословно с изследване, написано на френски език от Николай Георгиев - български спортен изследовател, който през 1987 г. е бил дипломат в Лозана.

Шмит е споменал изследването на българина в библиографията към труда си, но никъде не е приложил бележки под линия, които да указват кои части цитира.

Още при избухването на скандала унгарският президент отхвърли обвиненията. Шмит е познавал лично Георгиев и двамата са си сътрудничели по време на своите изследвания.

69-годишният Шмит е печелил два пъти златен олимпийски медал. Той е получил докторската си степен от Университета за физическо възпитание в Будапеща през 1992 г.

Благодарение на спортната дипломация Шмит се издига до заместник-председател на партията ФИДЕС, преди да бъде избран за държавен глава.

Той стана президент на страната през 2010 г., когато управляващата дясна партия ФИДЕС получи мнозинство и го избра за петгодишен мандат.

Президентският пост е основно с церемониални функции в Унгария, въпреки че държавният глава може да връща закони за преразглеждане в парламента или да ги изпраща във Върховния съд на страната.

#Пал Шмит #Шмит #президент на Унгария #докторантура #плагиатство #Николай Георгиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници