Преместете часовника напред, намалете сметката си за ток

Преместете часовника напред, намалете сметката си за ток
Снимка: irinakonstantinova.com
A A+ A++ A

Все повече високоефективни уреди се предлагат на пазара, които спомагат за намаляване на енергийната консумация. Има обаче една конкретна и сравнително лесна мярка, която домакинствата могат да предприемат, за да намалят сметката си за електроенергия. Това показва проучване на energienpazar.bg.

В 3:00 часа сутринта на 29 март 2015 г., неделя, ще преместим часовниците си с час напред заради преминаването към лятно часово време. През лятото нощната тарифа за електроенергия важи за периода от 23:00 до 07:00 часа, докато през зимата тя се прилага в часовия диапазон от 22:00 до 06:00 часа. И в двата случая обаче важното е, че за домакинствата токът през нощта, в сравнение с дневната тарифа, е по-евтин с впечатляващите 120%. Настъпването на лятното часово време дава още по-добра възможност на домакинствата да се възползват от това голямо предимство. Спестяванията могат да са значителни.

Само с решението си да ползва пералнята по време на нощната тарифа едно домакинството може да спести около 7% от месечните разходи за електроенергия. Ако към това се прибави същата мярка за бойлери и отоплителни тела, спестяванията може да са още по-значителни.

Резултатите ще варират в зависимост от това колко е голямо жилището, как се отоплява (ток, парно, газ, дърва), в кой часови диапазон от денонощието и колко време обитателите прекарват у дома, дали по жилището са приложени мерки за енергийна ефективност и др.

#сметка за ток #ток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници