БСП ще възобнови проекта „Белене“, ако дойде на власт, според Първанов

БСП ще възобнови проекта „Белене“, ако дойде на власт, според Първанов
Бившият президент на България Георги Първанов смята, че и „Южен поток“ сам по себе си е „Голям шлем“, но ако БСП се върне на власт, ще възобнови строежа на АЕЦ „Белене“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият президент на България Георги Първанов смята, че и „Южен поток“ сам по себе си е „Голям шлем“, но ако БСП се върне на власт, ще възобнови строежа на АЕЦ „Белене“.

„Дори и само да остане „Южен поток“, това само по себе си е „Голям шлем“, защото става дума за стотици милиони такси. Аз искрено съжалявам за провала на другите два проекта“, каза пред БНТ Първанов във връзка с отпадането на проектите за АЕЦ „Белене“ и „Бургас-Александруполис“.

„Онзи ден дойде новината за затварянето на АЕЦ „Белене“, за прекратяването на проекта, което за мен е естествен финал на провала в енергийната политика на ГЕРБ“, каза той. Според него този проект не бива да се приема като окончателно затворен.

„След година и половина, ако имаме лявоцентристко управление, БСП трябва да запише в точка първа на енергийната си политика, която трябва да бъде приоритет, възобновяване и ускорено изграждане на АЕЦ „Белене“, заяви Първанов.

Той приема и идеята за референдум за бъдещето на АЕЦ „Белене“ и предлага да стартира подписка за референдум.

„Мисля, че с една подписка много по-солидно ще звучи“, смята той. По отношение на завръщането си в БСП Първанов каза:

„Досега смятам, че може би най-доброто за един държавен глава е да остане извън оперативната политика след края на мандатите си. Но гледайки какво става в държавата, а и в БСП, в левицата, аз имам самочувствието, че там бих могъл да помогна. И това обяснява моето връщане“.

Според него той трудно би могъл да постигне лично за себе си нещо повече от това, което вече е постигнал.

„Но мисля, че с авторитета, който имам, със знанията, с опита бих могъл да бъда полезен. И това усещам в разговорите с хората, с които ежедневно се срещам“, посочи Първанов.

#„Бургас–Александруполис“ #АЕЦ „Белене“ #„Южен поток“ #БСП #бивш президент на България #Първанов #Георги Първанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници