Цветан Цветков е новият председател на Сметната палата

Цветан Цветков е новият председател на Сметната палата
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цветан Цветков е новият председател на Сметната палата. За него гласуваха 146 народни представители, 1 - против, 21 се въздържаха. Цветков получи подкрепата на парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ, БДЦ, АБВ и на независимите депутати. От „Атака” не участваха в гласуването.

В концепцията на Цветков се посочва, че той ще се ръководи за

изпълнение на стратегията 2013-2017 г. на Сметната палата

която очертава модерни тенденции, характерни за всички върховни одитни институции в страните-членки на ЕС и в другите развити страни. Той ще фокусира дейността си върху национално значими теми по политики и програми,  прилагани в чувствителни за обществото области като енергетика, здравеопазване и сигурност.

Според него Сметната палата следва да

подобри качеството на финансовите одити

В тази връзка в концепцията му е записано, че е необходимо да се възстанови, а и самият закон вече създава такива  предпоставки - упражняване на текущ контрол върху периодичните отчети.

Друг важен механизъм за подобряване качеството на финансовите одити е прилагането на одитни софтуери,  специализирани софтуери за специализираната обработка, анализ на финансово-счетоводната информация.

Като  приоритет в своята дейност Цветков очертава и

подобряване на взаимодействието с Народното събрание

което се  изразява както във възлагане на одити от Сметната палата по проблеми и теми, които парламента е преценил, че са  чувствителни и важни за българското общество, така и в обсъждане на  одитни доклади в рамките на парламентарните комисии, за да може да се вземат подходящи законодателни решения.

#Цветан Цветков #Сметна палата #Сметната палата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници