Европарламентът похвали Сърбия, Косово и Черна гора

Европарламентът похвали Сърбия, Косово и Черна гора
Европарламентът приканва петте държави – членки на ЕС, който още не са признали независимостта на Косово, да я признаят, както вече направиха 88 държави. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите от Европейския парламент приветстваха напредъка на Сърбия, Косово и Черна гора.

Парламентът препоръча да се започнат преговори със Сърбия колкото е възможно по-скоро, приветства плановете за започване на преговори с Черна гора през юни и призова петте страни, които не са признали независимостта на Косово, да го направят, в три резолюции приети в четвъртък, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Парламентът приветства решението на Съвета от 1 март да даде на Сърбия статут на кандидат и заяви, че преговорите със Сърбия трябва да започнат колкото се може по-скоро, при условие че страната провежда необходимите реформи, особено по отношение на укрепването на демокрацията и върховенството на закона.

ЕП изрази загрижеността си за дискриминацията на малцинствата в Сърбия. Той настоя правителството на страната да защитава малцинствата и да гарантира техните основни права, включително равен достъп до пазара на труда и представеност в държавните институции.

Парламентът обърна внимание на факта, че много от сръбските граждани, търсещи убежище в ЕС, принадлежат на малцинствени групи.

Резолюцията подчертава огромната важност на продължаването на диалога между Прищина и Белград. Тя изразява и сериозните притеснения на депутатите от сблъсъците между войници на НАТО и етнически сърби в северната част на Косово през втората половина на 2011 г., гласи още текстът.

В заключение документът подчертава нуждата да се гарантира честното провеждане на парламентарните и местните избори, предвидени за 6 май, и приканва сръбските власти да се въздържат от организиране на местни избори в северните общини на Косово.

Европарламентът приканва петте държави – членки на ЕС, който още не са признали независимостта на Косово, да я признаят, както вече направиха 88 държави.

Резолюцията приветства започването на диалога за визите през януари, който ще адресира нарастващата изолация на гражданите на Косово.

Парламентът очаква Европейската комисия да представи пътна карта за либерализирането на визовия режим тази пролет и подкрепя плана й да подготви проучване до есента на 2012 г. за сключването на споразумение за стабилизиране и асоцииране ЕС - Косово.

Депутатите изразиха надеждата си, че Международният олимпийски комитет ще позволи на атлети от Косово да участват в предстоящите Олимпийски игри в Лондон.

Според ЕП основните предизвикателства, оставащи пред Косово, са завръщането на бежанците и на гражданите, напуснали жилищата си и останали на територията на държавата, както и нестабилната ситуация в северната част на страната.

Депутатите от ЕП призовават и за спешни конституционни и избирателни реформи.

Резолюция за Черна гора отбелязва „значителния напредък“ на страната и приветства намерението на Съвета за започване на преговори през юни. Тя поздравява Черна гора за ролята на страната в затвърждаването на добросъседските връзки с другите страни от Западните Балкани.

Независимо от това в документа се подчертава и нуждата от прилагане на реформи, най-вече в сферата на борбата с корупцията и организираната престъпност. Това ще „продължи да бъде ключова тема през целия процес на присъединяване“, се заявява в резолюцията.

Депутатите обърнаха внимание и на факта, че жените остават изключително слабо представени в парламента на Черна гора, както и на високите позиции в правителството и частния бизнес.

Резолюцията насърчава черногорските власти да засилят усилията си в интегрирането на политиките за равенство между половете в основните сфери на обществения живот и да въведат принципа на равното заплащане.

#Европейския парламент #ЕП #Европарламент #Сърбия #Косово #Черна гора #Прищина #Белград #НАТО #Европейската комисия #ЕС #Международният олимпийски комитет #Олимпийски игри #Лондон #Балкани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници