Уникален филм на Вим Вендерс вдъхнови "София филм фест" за зелена кампания

Уникален филм на Вим Вендерс вдъхнови "София филм фест" за зелена кампания
Вим Вендерс и Себастиао Салгадо
A A+ A++ A

"София филм фест" подема зелената кампания „Не ни безпокойте!”, вдъхновена от най-новия документален шедьовър „Солта на земята” на Вим Вендерс и неговия сърежисьор Жулиано Рибейро Салгадо. Филмът разказва историята на Себастиао Салгадо - един от най-талантливите  фотографи на всички времена.

На 20 март в кино "Одеаон" ще има дискусия на тема опазване и залесяване на горите в България в навечерието на Деня на гората - 21 март. Инициативата е в партньорство с „Прозрачни планини” и международната природозащитна организация WWF.

По време на събитието ще бъде дадена повече информация за дисбаланса в българските гори и какво може да направи обществото по този проблем. По въпроса защо не трябва да се изсичат вековните дървета, ще чуем и експертната позиция на Сашо Дунчев от WWF, и ще научим как да залесяваме.

 

"Солта на земята” разкрива живота на легендарния творец, пътуващ през различни континенти, следвайки ритъма на променящото се човечество. През и чрез обектива си, той става свидетел на едни от важните събития в историята на света, запечатва международни конфликти, глад, страховити кризи и масово преселение.

Салгадо се впуска в откриването на девствените територии, на дивата флора и фауна, успява да улови с камерата си грандиозни пейзажи като част от един уникален фотографски проект - преклонение пред красотата на планетата, като сериозно застъпва темата за опазването на горите от изсичане и социалната отговорност по залесяването им.

Филмът е удостоен със Специалната награда на журито и Наградата на Екуменическото жури в програмата „Особен поглед” от  фестивала в Кан (2014), с Наградата на публиката в Сан Себастиан (2014) и има номинация за „Оскар” за най-добър документален филм.

 

#Вим Вендерс #София филм фест #кино #филм #фестивал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници