Борисов: АЕЦ „Белене“ е лъжа и балкански трик

Борисов: АЕЦ „Белене“ е лъжа и балкански трик
Проектът АЕЦ „Белене“ е „лъжа и балкански трик“, заяви премиерът Бойко Борисов в парламента. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Проектът АЕЦ „Белене“ е „лъжа и балкански трик“, заяви премиерът Бойко Борисов в парламента.

„АЕЦ „Белене“ е една лъжа и балкански трик“, каза Борисов по време на дебатите по проекторешението за спиране на АЕЦ „Белене“ в четвъртък, предаде агенция „Фокус“.

„Този трик не минава никъде, затова не може да се намери стратегически инвеститор. Не може да ми обясните – от 2006 г. е договорът, до 2009 г. – защо не сте подписали контракт? Затова не сте обявили на българския народ ескалацията, а в същото време сте плащали. Вие сте платили на скъпата ескалация?“, запита Борисов бившите управници.

„Ето го балканския трик. Кой може да дострои нещо – този, който го е започнал“, посочи премиерът.

„Решава се – ще вземем кредит от 1 милиард, нека българският данъкоплатец да го плати. Размахвате пликове пред вестници и ги давате на г-жа Цецка Цачева“, добави той.

„Пети и шести реактор са жизнено важни и ние там ще се съсредоточим. Ако нещо е закъсняло, веднага ще го отстраним. Но г-н Николов твърди, че всичко по продължаването на техния живот е наред. Направихме всичко възможно да диверсифицираме проекта“, отбеляза Борисов и подчерта, че работата по седми реактор на „Козлодуй“, ще отнеме 5–6–7 години, но АЕЦ „Белене“ се строи вече 33 години.

„На фона на 33 години, 5–6 години са нищо“, подчерта премиерът.

Заради строежа на „Цанков камък“ НЕК има 1 милиард лева пасив“, добави той.

„Санирането на 770 000 панелки на хората е по-важната задача. Истински се надявах колегите от „Атака“, когато говорят по този въпрос, да споменат и цената на газа в момента. Много нови неща могат да се кажат по тази тема. От българската икономика годишно излизат към 1,2 млрд. долара в посока Руската Федерация“, каза Борисов.

#АЕЦ „Белене“ #БСП #премиер #Борисов #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници