Пазарджишко под вода, четири села в критично положение

Пазарджишко под вода, четири села в критично положение
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Пазарджишка област е под вода, четири села са в критично положение. Село Мало Конаре е най-бедстващо, там 150 къщи плуват във вода, съобщи Нова телевизия. Заради обилното снеготопене и дъждовете подпочвените води нахлуха в домовете на хората. Хиляди декари земеделски площи също са наводнени. Под вода е и училището в селото. 

"Проблемът с високите подпочвени води е от четвъртък, но се задълбочава, защото водите продължават да се покачват. В момента под вода е около 70% от селото. Дъждът, който вали в момента, допълнително усложнява ситуацията. Сега следим нивото на река Луда Яна, защото част от дигата липсва и ако се вдигне с един метър нивото на реката, селото ще бъде залято", заяви кметът на пазарджишкото село Димчо Караиванов. Според него опасността е най-голяма за старите кирпичени къщи в Мало Конаре, защото водата се просмуква в тях и ще се срутят.

"Вече не викаме пожарна, но хората се обаждат, защото смятат, че с изпомпване ще се решат проблемите. От това обаче няма нужда, защото след изпомпването къщите се пълнят отново. Разговаряхме и с областния управител Трендафил Величков, но и той няма с какво да ни помогне", коментира Димчо Караиванов.

По негово мнение, за да не се стига до подобни ситуации, трябва да се почистят отводнителните канали, които са правени през 60-те години на миналия век. Трябва да се направи корекция и на коритото на река Луда Яна в тази част на Пазарджишко.

„Чакаме помощ от държавата”, допълни Караиванов.

#Луда Яна #Пазарджик #Мало Конаре #наводнение #бедствено положение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници