Анкета сочи - Нетаняху може да загуби изборите в Израел

Анкета сочи - Нетаняху може да загуби изборите в Израел
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Партията на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху изостава в подкрепата си дни преди изборите. Това показва анкета на авторитетното местно издание "Йедиот Ахронот“. Според нея най-големият опонент на партията на премиера "Ликуд“, "Ционистки съюз" ще спечели 26 от 120-те места в парламента, докато Нетаняху ще има само 22.
 
В проучването са участвали 1032 души. На трето място те са поставили новосформираната коалиция на основните арабски партии Joint List с 13 места.

В анализ на анкетата се посочва, че е допустима статистическа грешка от 2,5% за крайните резултати. В същото време проучване на "Панелс Рисърч“, проведено съвместно с ежедневниците "Джерузалем пост" и "Маарив" показа същото разлика от четири места между опонентите. Така "Ционисткият съюз“ печели с 25 места срещу 21 за Ликуд. Проучването е проведено сред 1300 души и според него "Обединетата листа" също ще се нареди на трето място с 13 места в парламента.

Петък е последният ден, в който общественото мнение може законно да бъде публикувано преди гласуването.

Според избирателна система на Израел правителството не се формира от най-голямата партия, а от лидера на партия, който може да изгради коалиция и стабилно парламентарно мнозинство.

Законодателният орган в Израел е парламентът, наречен "Кнесет", състоящ се от 120 депутати, избирани на всеки 4 години при изборна бариера от 3.25 процента.

#избори #Израел #Бенямин Нетаняху

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници