Уволнения в МО скараха БСП и Реформаторите

Уволнения в МО скараха БСП и Реформаторите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БСП и Реформаторите влязоха в словесен двубой заради уволнения в Министерството на отбраната. "Министерство на отбраната е отдадено на концесия и се превръща във феодално отделение на земеделците от Реформаторския блок". Това притеснение изразиха на брифинг в парламента от „БСП Лява България".

Бившият военен министър в кабинета „Орешарски" Ангел Найденов и настоящ депутат от левицата обърна поглед към кадровите смени и новите назначения в търговските дружества към министерството. „Това е агресивност, стигаща до бруталност, като отношение от страна на Реформаторския блок. Всички номинации за смени са на БЗНС, чиито представител е именно министърът на отбраната Николай Ненчев", разказа Найденов в петък. 

Сериозно притеснение социалистите имат по отношение на военния холдинг „ТЕРЕМ". Целият борд на директорите на ходинга е сменен, а новият шеф е Стоил Яков. „Справка от силовото министерство по време на управлението на Цветан Цветанов свързва Яков с „черното тото", вмъкна и социалистът Атанас Мерджанов.

От БСП се оплакаха още, че от холдинга са освободени 15 други служители, сред които юристи и експерти. „Единствената им вина е, че са назначени при предишния изпълнителен директор", подчерта Найденов. Той изрази притеснение и от това, че кадровите смени не дават перспектива за развитие на холдинга и отделно се повишава социалното напрежение. „Не изключвам и апетити за приватизацията на холдинга", загатна още ексминистърът на отбраната.

От левицата обърнаха специално внимание и на дружеството „Снабдяване и търговия" към военното министерство, където също е имало сериозни кадрови смени. От БСП са по-разтревожени в този случай заради това, че новият управител на дружеството Росица Русева е разпоредила и разрешила достъп на частна охранителна фирма до сървърите и личните кодове за достъп до програмата, която е основен работен инструмент в дружеството. Този информационен регистър следи цялата търговия на дружеството. Министърът на отбраната при всички случаи е съпричастен към случващото се, убедени са от опозицията.

От левицата се обърнаха с призив към премиера Бойко Борисов, а именно: „да озапти апетита на партньорите си в управлението, свързани с отбраната".

От своя страна, Радан Кънев е на мнение, че има "много сериозни съмнения за нередности в холдинг "ТЕРЕМ". Има съмнения за сделки на нереални цени, плащане под масата, за отдаване на складови площи на изключително ниски цени." Стоил Яков е лично предложение на Радан Кънев, призна самият той и добави, че Яков е поискал одити от Сметна палата, както и от държавна финансова инспекция. "Този политически вой от страна на политически партии е защото вече те са разбрали, че ще има одити в този холдинг. Ние искаме да промени правилата за назначения на държавна служба, за да не се повтаря този сценарии", каза още Кънев.

#Ангел Найденов #БСП #Радан Кънев #Бойко Борисов #Терем #Стоил Яков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници