Кой е Тери Пратчет?

Кой е Тери Пратчет?
Снимка: www.terrypratchettbooks.com
A A+ A++ A

Прочутият фентъзи писател Тери Пратчет почина на 66-годишна възраст, съобщиха неговите издатели. Той беше диагностициран с рядка форма на Алцхаймер още през 2007 година. Издъхнал е в дома си, "заобиколен от семейството си и котката му, спяща в леглото му".

Кой обаче е любимецът на милиони читатели Тери Пратчет?

Терънс Дейвид Джон Пратчет е британски писател в жанра "фентъзи", примесен със сатира и хумор. Също така той е автор на научна фантастика и детски книги. Роден е на 28 април, 1948-ма година в градчето Бийкънсфийлд, графство Бъкингамшир. През 1957 година семейството му се премества в Съмърсет, където Тери учи във висше техническо училище в Уайкъмб. 

Пратчет винаги е искал да бъде астроном, но понеже му е липсвал математически опит, не е успял да постигне мечтата си. Това негово увлечение обаче, му отваря вратите към ново занимание. Пратчет започва да чете научна фантастика от американски и английски автори. По думите му, той е получил своето "истинско" литературно образование от четене на автори като Артър Конан Дойл и Уелс. 

Неговият първи разказ „The Hades Business“ е публикуван в училищното списание през 1961 г., а през 1963 година — в професионално издание. След това напуска училище и се заема с журналистика. Така Пратчет получава шанса да пише много кратки разкази под псевдонима "Чичо Джим". 

Неговите надежди да стане писател стават реални, когато се среща с управителя на малко издателство, след което е публикуван неговият първи роман „Килимените хора“ (The Carpet People) през 1971 година. Следва издаването на два романа - "Тъмната страна на слънцето" (1976) и "Страта" (1981).

Тери Пратчет добива световна популярност с поредицата романи "Светът на Диска", които към момента са около четиресет. Първата книга от поредицата „Светът на Диска“ (Discworld) — „Цветът на магията“ („The Colour of Magic“) излиза през 1983 година. Оттогава издава средно по две книги на година. 

Романът „Пирамиди“ е награден с британската награда за фентъзи. През 1998 г. е отличен от английската кралица заради постижения в литературата.

Според проучване от 2005 година, Пратчет е втори по продажба на книги в света, след Джоан Роулинг. Превеждан на 36 езика по цял свят, романите му са продадени в повече от 60 милиона копия. 

#Тери Пратчет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници