Кунева настоява за нов орган за борба с корупцията

Кунева настоява за нов орган за борба с корупцията
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепремиерът Меглена Кунева настоя за осъществяване на идеята за създаване на нов единен орган, който да се бори ефективно с корупцията. "Трябва обаче да има закон, върху който той да стъпи, тъй като сегашният Закон за конфликт на интереси не доведе до резултатите, които искахме", уточни тя в сряда на посещение на Центъра за противодействие и превенция на организираната престъпност и корупцията (ЦППОПК), където бе представена информационно-аналитичната система БОРКОР.

По думите на Кунева е нужен нов по-ефективен Закон за конфликт на интереси и сливане на БОРКОР и Комисията за конфликт на интереси в едно. 

Тя добави, че в ЦППОПК са били вложени много надежди и финанси. "Трябва да опитаме в рамките на следващите месеци да видим до какви резултати БОРКОР ще доведе", каза Кунева, въпреки че шефката на БОРКОР Елеонора Николова заяви, че към момента няма резултати от дейността.

Междувременно Кунева изтъкна, че на вчерашното изслушване на Комисията за конфликт на интереси в Народното събрание е станало ясно, че от над 360 подадени сигнала, само в 8 има установен конфликт. Така противодействие на корупцията не се прави според Кунева, а точно обратното - всеки се разочарова.

Вицепремиерът акцентира на това, че има непрекъснато "изчакване" - някой да даде заявка, някакъв съвет да се намеси, някой да проведе заключенията. Тя намира материята с корупцията за свръханализирана. Анализаторско звено като БОРКОР е необходимо, но въпросът е да има веднага резултати от анализите. В момента дейността им била незадоволителна.

Анализират се проекти на МС, но ако не се анализират текстове, които влизат през депутати, свършили ли сме си работата, запита Кунева. До края на месеца ще има стратегия, която ще "разчисти терена", категорична бе тя.

#Меглена Кунева #БОРКОР #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници