Социалните партньори срещу промените в закона за здравното осигуряване

Социалните партньори срещу промените в закона за здравното осигуряване
A A+ A++ A

Шестте национално представителни синдикални и работодателски организации обявиха намерението си да преразгледат участието си в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, в знак на протест срещу готвените промени в Закона за здравното осигуряване. Те изпратиха писмо до председателите на Народното събрание и на парламентарната Комисия по здравеопазване.

Социалните партньори смятат, че чрез предвиденото увеличаване на държавната квота в Надзорния съвет на НЗОК с още двама души държавата си гарантира абсолютна свобода при вземането на решения и по същество се зачертава утвърдената традиция на трипартитно управление на публичните осигурителни институции, в т.ч. НЗОК.

Според тях, предвижданият от законодателите подход не съответства на приноса на държавата (34 на сто) във финансирането на дейностите на Здравната каса. "В този контекст считаме за наложително да се преразгледа и основателността на участието на пациентски организации в управлението на Здравната каса. Масовата практика е дейността на такива структури да се концентрира в сферата на контрола", се казва в писмото.

Ето пълният текст на писмото:

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ЦАЧЕВА,
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ДАРИТКОВА,

На заседание на НСТС от 23.02.2015 г. при обсъждането на предложените промени в Закона за здравно осигуряване всички социални партньори заеха единна позиция и категорично се противопоставиха на предвиденото увеличаване на държавната квота в Надзорния съвет на НЗОК с още двама души. По този начин на представителите на държавата се гарантира абсолютна свобода при вземането на решения и по същество се зачертава утвърдената традиция на трипартитно управление на публичните осигурителни институции, в т.ч. НЗОК. Наред с това, такъв подход далеч не съответства на приноса на държавата (34 на сто) във финансиране на дейността на Касата.
В този контекст считаме за наложително да се преразгледа и основателността на участието на пациентски организации в управлението на Здравната каса. Масовата практика е дейността на такива структури да се концентрира в сферата на контрола.
В случай, че предложението за увеличаване на държавната квота в Надзорния съвет на НЗОК се приеме от Народното събрание, участието на представителите на социалните партньори в работата на този орган напълно се обезсмисля, поради което ще преразгледаме присъствието им в неговия състав.
Изложената по-горе позиция се определя от отговорността, която членовете на Нодзорния съвет на НЗОК носят за състоянието и ефективността на работа на тази изключително важна за осигурените лица институция. Отговорността следва да се съчетава с възможност за ефективно въздействие върху решенията на Надзорния съвет.

С УВАЖЕНИЕ,

Асоциация на индустриалния капитал в България

Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес (БСК)

Българска търговско-промишлена палата

Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ)

Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ)

Конфедерация на труда „Подкрепа“

#Националната здравноосигурителна каса #НЗОК #Здравната каса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници