Бъчварова влиза в МВР днес

Бъчварова влиза в МВР днес
A A+ A++ A

Оставката на вътрешния министър Веселин Вучков и избора на Румяна Бъчварова за нов министър на вътрешните работи трябва да разгледа и гласува Народното събрание на първото си редовно пленарно заседание на 11 март.

Предложението за освобождаване на Вучков беше внесено от Министерски съвет в парламента на 9 март следобед, след като още в края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов даде заявка да го направи в кратки срокове.

До избора на нов вътрешен министър се стигна след оставката на Вучков, подадена пред кабинета на 4 март. Неочаквано и без такава точка да присъства в дневния ред на заседанието Вучков обяви пред министрите от кабинета "Борисов 2", че във връзка с юридически казус около неговото желание да бъдат избрани нов главен секретар на МВР и председател на ДАНС подава оставка.

Според Вучков новият закон за МВР предполага нова процедура за избор и съответно освобождаване на Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров. В мотивите за оставката си той посочи, че правната дирекция към Министерски съвет е била на друго становище. На различно мнение до този момент беше и самият премиер Борисов, който на няколко пъти в публични изяви заяви, че смяната Писанчев и Лазаров на този етап не трябва да има, тъй като двамата трябва да получат възможност да се докажат.

Още в деня на оставката Борисов квалифицира това действие на Вучков като "дребни ченгеджийски номера". "Занимават ме с дребни номера, докато аз се опитвам да възстановя държавата и ми сервират това в стратегически ден. Политически правилно ли е това? Подкрепящо правителството ли е, изнудване ли е", запита Борисов. "Нима заслужавам в днешния ден да ми правят тея номерца. С цялото ми уважение към тях (без да посочва към кого – бел. ред.), правителство нямаше да има поне четири пъти досега. Вместо да се стегнат да работят, те ми задават гатанки", добави Борисов. В същия ден той имаше срещи с шефа на ФБР Джеймс Коми и делегация от Азербайджан.

Само ден по-късно Борисов изненадващо се появи в Народното събрание и от трибуната обяви, че иска оставките на Лазаров и Писанчев заради твърдения, че е зависим от ДПС и поради тази причина не иска да смени шефа на ДАНС и главният секретар на МВР. По време на брифинга след срещата си с азербайджанската делегация Борисов роди и фразата "държат ме за... шлифера" именно във връзка с обвиненията в зависимост. Часове след като Борисов поиска публично оставките на Лазаров и Писанчев и двамата обявиха, че ги подават.

В същото изненадващо изявление пред Народното събрание Борисов посочи и името на наследника на Вучков - досегашният вицепремиер Румяна Бъчварова. По Конституция пък Веселин Вучков има право след като гласуване на оставката му като министър да остане депутат, за какъвто бе избран на последните парламентарни избори. Той обаче няма такива намерения и по всяка вероятност ще бъде освободен и като народен представител веднага щом бъде гласувана оставката му на министър.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници