Афганистан може да попадне под властта на Пакистан

Афганистан може да попадне под властта на Пакистан
Разрушения след самоубийствен атентат в Афганистан. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият президент на Афганистан Хамид Карзай предупреди, че историческата борба на неговата страна срещу британския империализъм може да се окаже напразна, ако държавата му поддаде на натиска от страна на съседен Пакистан. Това Карзай заявява в интервю за в. "Гардиан".

Коментарът на Карзай е направен във време, когато неговият наследник на поста Ашраф Гани промени традиционно враждебните отношения с Пакистан с надеждата да привлече на помощ Исламабад в опита да постигане на сделка с талибаните. Няколко немислими доскоро отстъпки бяха направени през последните месеци на Пакистан, което потресло Карзай и хората, които му помогнаха да управлява размирната страна повече от десетилетие. "Искаме да имаме приятелски отношения, но не да бъдем под палеца на Пакистан", казва Карзай. Това е мнение, което Гани не може да си позволи да пренебрегне, тъй като е известно колко много хора са съгласни с Карзай, който остава във фокуса на афганистанската политика. Едно от големите предупреждения на бившия президент е: "не трябва да пращаме войници на обучение при никой от съседите ни, който в замяна ни праща атентатори-самоубийци".

Карзай живее в Кабул в умалена версия на строения през XIX в. президентски дворец. Въпреки че вече не е държавен глава, той продължава да се държи като такъв и да приема всеки ден поток от официални лица, чужди посланици и племенни делегации от цялата страна. Карзай отрича твърдо какъвто и да е намек, че около него е оформена своеобразна опозиция на Гани."Да, имаме различия, но никога не съм казвал нищо. Ще мълча, съвети на президента гани ще давам само в частен разговор. Подкрепям напълно това правителство."

Въпреки декларирането на лоялност, Карзай остро критикува някои от нововъведенията на Гани като решението миналия месец шестима военни курсанти да бъдат изпратени в Пакистан на обучение. "Не трябва да изпращаме военни за обучение в никоя от съседните ни страни, особено когато те в замяна ни изпращат атентатори-самоубийци", подчерта Карзай. Той има предвид факта, че водачите на талибаните и голяма част от техните организационни и логистични структури действат напълно свободно в Пакистан.

Източник: БГНЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници