30 години от атентите на гара Буново и в Сливен

30 години от атентите на гара Буново и в Сливен
A A+ A++ A

На 9 март се навършват 30 години от атентата на гара Буново, най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите.

Извършен е на 9 март 1985 г. с помощта на взрив с часовников механизъм, поставен във вагона за майки с деца на влака Бургас - София. Същият ден избухва бомба и в кафе-сладкарницата на хотел "Сливен" в град Сливен.

Взривяването на бомбата в пътническия влак е трябвало да съвпадне с преминаването на влака в тунела "Гълъбец" след гара Буново. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви.

Влакът обаче закъснява с две минути и взривът избухва на гарата, а не в тунела, където е било планирано. В атентата загиват 7 души - 3 деца и 4 жени. Сред жертвите са глухонеми деца, прибиращи се вкъщи. Ранени са тежко 9 души и сред тях също има 2 деца. При атентата в Сливен да ранени 14 души.

Извършители, според обвинението, са членове на протурска терористична организация, свързана с протести срещу събитията, определяни като "възродителен" процес.

#атентат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници