Саудитска Арабия – най-големият вносител на оръжия

Саудитска Арабия – най-големият вносител на оръжия
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

 Саудитска Арабия изпревари Индия и през 2014 г. стана първият в света вносител на военно оборудване и оръжия на пазар, чийто обем достигна рекордно равнище, подхранван от напрежението в Близкия изток и Азия.

През 2014 продажбите на оръжия нараснаха за шеста година по ред и достигнаха 64,4 милиарда долара срещу 56 млрд. през 2013, което е увеличение с 13,4%, се посочва в доклад, подготвен от британския институт за отбрана Ай Ейч Ес Джейнс (IHS Jane`s).

Рекордното число е резултат от безпрецедентно търсене от страната на бързо развиващите се икономики на военни самолети и от регионалното напрежение в Близкия изток и в тихоокеанската зона на Азия, обяснява Бен Мурс от института.

Подготвеният доклад, който обхваща близо 65 страни, показва, че Рияд вече е най-големият купувач на оръжия в света с внос от 6,4 милиарда долара. Така Саудитска Арабия, която бе втора през 2013, детронира Индия (5,5 млрд. долара) и става най-големият пазар за САЩ.

Саудитският внос нарасна с 54% и ще скочи с още 52% през 2015, за да достигне 9,8 милиарда, се добавя в доклада.

През 2015 един от всеки седем долара, похарчени за оръжие, се пада на Саудитска Арабия, отбелязва лондонският институт, като подчертава, че Близкият изток е най-големият регионален пазар за продажбата на оръжия с близо 100 милиарда долара потенциален внос за следващото десетилетие.

Само Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) са внесли оръжия и военно оборудване за 8,6 долара през 2014 или повече отколкото цяла Западна Европа.

Колкото до износа, докладът отбелязва, че с продажби достигащи 23,7 милиарда долара, САЩ осигуряват една трета от целия световен износ и са главният печеливш от разрастването на пазара.

Русия, която доставя главно на Китай, е вторият най-голям износител на военно оборудване с продажби от общо 10 милиарда долара или с 9% повече от 2013.

След години на увеличаване руският износ изпитва трудности и през 2015 г. се очаква спад – тенденция, която може да се задълбочи в резултат на наложените от западните страни санкции във връзка с украинския конфликт, се изтъква в доклада.

Поевтиняването на петрола освен това нанесе удар на някои клиенти на Москва като Иран и Венецуела.

Нареждайки се след САЩ и Русия, Франция е трета по износ на оръжие в света (4,9 милиарда долара), следвана от Великобритания (4,1 млрд.), Германия (3,5 млрд.), Италия (1,9 млрд.), Израел (1,7 млрд.) и Китай (1,5 млрд.)

Ай Ейч Ес Джейнс отбелязва, че Пекин – преди пети вносител на оръжие в света, сега се нарежда на трето място. Китай продължава да има нужда от аерокосмическа военна помощ от Русия, отбелязва експертът от института Пол Бъртън. Според него бюджетът на Пекин за тези разходи ще продължи бързо да нараства.

Докладът представя Южна Корея, която през 2014 г. е изнесла оръжия и военно оборудване за 740 милиона долара, като "изгряваща звезда" сред продавачите в Азия.

Колкото до компаниите-износителки челната тройка е съставена от американските Боинг, Локхийд Мартин и Рейтион, като европейският конструктор Еърбъс е на четвърто място.

Ай Ейч Ес Джейнс изтъква, че изнесените данни не отговарят непременно на официалните числа поради различната основа за калкулиране.

Източник: БГНЕС

#Саудитска Арабия #оръжие #вносител

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници