Кристалина Георгиева: Убедена съм, че Бъчварова ще се справи с МВР

Кристалина Георгиева: Убедена съм, че Бъчварова ще се справи с МВР
снимка: Нова телевизия
A A+ A++ A

Убедена съм, че Бъчварова ще се справи с МВР. И на премиера, и на Бъчварова благодаря, че направиха най-добрия подарък за 8 март на жените. Това коментира българският еврокомисар и вицепрезидент на Европейската комисия Кристалина Георгиева по отношение на промяната в силовото министерство.

„Познавам Бъчварова като човек, който не би се наел с нещо, с което няма да се справи. Така че, щом тя е решила, значи ще се справи“, допълни Георгиева в ефир на Нова телевизия.

По думите й  в момента страната ни трябва да се ориентира към усвояване на европейски пари.

„Видяхме каква е разликата между добре подготвени страни (Полша, Латвия) и не добре подготвени страни за усвояване на европейските страни. Икономически растеж от 1,8% за година. Вижте как изглежда това в работни места“, заяви Георгиева и обясни, че причината за успеха им е, че те не се притесняват да кажат „не знам“.

„Това е моят съвет към България“, заяви вицепрезидент на ЕК и продължи „няма нищи лошо в това да поискаме подкрепа, особено, когато се стараем да сведем парите до малкия човек, да малката фирма, до малката община.

ашата бюрокрация в Европа, аз се старая да я направя по-достъпна за хората, но тя все пак изисква едно равнище на подготовка, която за тези, които са в централните структури е по-лесно да постигнат, за хората по места е по-трудно да постигнат“, посочи тя и изрази надежда, че колкото повече вървим в европейското ни членство, толкова повече ще става ясно дали даден проект е добър, а не кой е човекът зад него.

„Приветствам правителството, че отново изкараха плана за електронното правителство, защото така всеки един от нас става контрольор“, посочи Георгивева.

Георгиева посочи още, че приоритет за правителството, а и за банкерите е стабилността на банковата система. По думите й до три месеца трябва да се види стабилност в България. „Ако това не се случи, от ЕС ще има много голямо внимание към България“, посочи тя.

"Ние не можем да си позволим вече в Европа, не само тук, да има съмнения в банковата система. Ние хвърлихме много ресурси, понесохме много загуби, за да имаме стабилна банкова система”, коментира още Георгиева.

Георгиева коментира и новия дълг. По думите й оценка на ЕК е, че в България проблем с дълга няма. „Вместо да рефинансираме на парче да погледнем всичките си задължения. Това, което е важно, е да се посочи защо това се прави“, заяви тя.

„Правителството предлага и парламентът се съгласи да има малко луфт. Ако искаме да влезем в плана „Юнкер“ трябва да има и някаква малка българска гаранция, за да влезем в него“, обясни Георгиева.

По думите й България няма пространство да отлага реформите. „Евробарометър ни казва, че 96% имат съмнения в съдебната система, няма на къде да го отлагаме. Същото е с образованието, със здравеопазването“, посочи тя.

#Кристалина Георгиева #ЕС #Румяна Бъчварова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници